Lonneke Steenbakkers: 'Ik ben heel trots op het resultaat dat er nu ligt.' | Foto: PR
Lonneke Steenbakkers: 'Ik ben heel trots op het resultaat dat er nu ligt.' | Foto: PR Foto:

Visie voor de toekomst

trots n De concept-Omgevingsvisie is afgerond en ligt momenteel ter inzage. De Omgevingsvisie ‘Samen maken we de toekomst voor Noordwijk’ is samengesteld door ruim 150 bewoners. De afgelopen maanden hebben zij hard gewerkt aan hun eigen visies voor de toekomst van Noordwijk.

Lonneke Steenbakkers, stedenbouwkundige bij de gemeente Noordwijk, is vanaf het begin betrokken bij de Omgevingsvisie: “Ik ben heel trots op het resultaat dat er nu ligt en dat we dat met zo veel inwoners en betrokkenen hebben gedaan.”


De visies van bewoners vormen de basis van de concept-Omgevingsvisie. Lonneke: “bewoners hebben laten zien dat ze hele sterke, goede visies kunnen maken.”


Een stedenbouwkundige blik

De Omgevingsvisie gaat over de identiteit van Noordwijk en de kwaliteiten die er al zijn. Het landschap, met de bollenvelden, duinen en strand is uniek. Lonneke: “Het is mooi dat je op een klein stukje land, zo veel verschillende landschappen bij elkaar hebt”. Vanuit haar rol als stedenbouwkundige kijkt Lonneke altijd naar de ruimte en de omgeving. “Als stedenbouwkundige kijk je naar structuren en kwaliteit om bij aan te sluiten.”


Identiteit en kwaliteit

Ook in de Omgevingsvisie komen identiteit en kwaliteit goed terug, dat vindt Lonneke ook: “Wat ik belangrijk vind, en wat er goed in terug komt, is de identiteit en kwaliteit van Noordwijk. Er is in deze visie echt gekeken naar de kwaliteiten en hoe we die kunnen behouden en versterken.”

Dat is ook belangrijk voor de toekomst, want de ruimte komt steeds meer onder druk te staan. Noordwijk staat voor grote opgaven: parkeren, bereikbaarheid, de energietransitie. “Er worden steeds meer ruimteclaims gedaan, daarom is het extra belangrijk dat je beschermt wat de gemeente uniek maakt.”

Meer weten over de Omgevingsvisie, het traject met bewoners, of over de ter inzagelegging? Kijk op mijntoekomst.noordwijk.nl