Evenementen kunnen blijven rekenen op subsidies van de gemeente. | Foto: WS
Evenementen kunnen blijven rekenen op subsidies van de gemeente. | Foto: WS Foto:

Brede steun voor evenementen

subsidiepot n De gemeente Noordwijk biedt nieuwe mogelijkheden aan voor het verkrijgen van subsidie op het gebied van sport, evenementen, cultuur en andere initiatieven; bijvoorbeeld in de wijken.


Subsidiëring is er ook voor het verduurzamen van woningen en gebouwen. Vanuit de subsidiepot kunnen beperkte bijdragen of laagrenteleningen worden verstrekt. Daarnaast worden er subsidies of financiële bijdragen worden verstrekt bij het verbouwen van monumentale panden. Niet altijd van uit lokale subsidiepot. Want er is ook een lijstje van de verschillende instanties die ook het in stand houden van monumenten willen stimuleren. Op de gemeentelijke website is daarover uitgebreide informatie te vinden.

Het college heeft de organisatoren van diverse evenementen erop attent gemaakt dat de verstrekte subsidies voor de viering van 75 jaar Vrijheid niet behoeven te worden teruggestort. Voorwaarde is dat de door coronacrises uitgestelde initiatieven alsnog in 2021 gaan worden uitgevoerd. Want het college blijft op standpunt staan dat zoveel mogelijk Noordwijkers de viering van de vrijheid, ook al is het een kalenderjaar later, actief meebeleven.

Het ondersteunen van activiteiten en evenementen die een bijdrage leveren aan het huidige gemeentelijk beleid heeft voor het huidige college zo wie zo prioriteit. Organisaties, verenigingen en instellingen hebben recht op volledige steun van de ambtelijke organisatie en kunnen dus ook rekenen op een financiële ondersteuning. Daarvoor gelden vanaf nu ook wel nieuwe regels die nauwlettend moeten worden gevolgd bij de aanvraag van zo’n ondersteuning vanuit de gemeente. Zo dringt men aan op het online aanvragen waarbij inwoners gebruik dienen te maken van DigiD. En voor organisaties en instellingen geldt dat zij een e-herkenning nodig hebben.

De gemeente ondersteunde in de afgelopen jaren tal van evenementenorganisatoren. Meestal met een startsubsidie die jaarlijks wordt afgebouwd. In andere gevallen met een structurele subsidie. Ten alle tijden moeten de administratieve bescheiden worden overlegd en zullen niet gebruikte gelden direct dienen te worden teruggestort.