Lezers schrijven

ingezonden n Graag wil ik reageren op het stuk ‘’drietal moties zorgt voor langdurige discussie in raad’’ in het Noordwijkerhouts Weekblad van dinsdag 3 november.

In het stuk word gesproken over de motie behouden van de publieksbalie in Noordwijkerhout. Deze is in de raadsvergadering van 27 oktober aangenomen.

Ik vind het opvallend er in dit stuk staat dat de raad ‘’kennelijk op basis van emotie’’ deze motie heeft aangenomen. De journalist benoemd namelijk wel een aantal argumenten van portefeuillehouder mevrouw Verkleij waarom mevrouw Verkleij de motie afraad, maar vergeet mijn, toch zeker rationele argumenten te noemen op basis waarvan de raad deze motie wellicht wel aangenomen heeft. Daarom soms ik mijn argumenten graag nog en keer op voor de lezers van het Noordwijkerhouts Weekblad.

Ten eerste is het misschien wel waar dat voor corona er meer beperkt gebruik gemaakt werd van de publiekbalie in Noordwijkerhout maar dit komt mede doordat niet alle gemeentelijke diensten werden aangeboden vanuit Noordwijkerhout.

Op de tweede plaats is digitale dienstverlening leuk op het moment dat je voldoende digitaal vaardig bent. Niet iedereen heeft deze vaardigheden en als gemeente vind ik dat je rekening moet houden met iedereen, oud/jong, rijk/arm digitaal vaardig of niet. Bovendien is het spreken van een mens van vlees en bloed niet teveel gevraagd in mijn ogen.

Op de derde plaats is de service van thuisbezorging door de gemeente van bijvoorbeeld paspoorten door de coronamaatregelen momenteel niet mogelijk. Wanneer men dus bijvoorbeeld slecht ter been is moet men dus nu sowieso naar Noordwijk. Ook een goed argument wat mij betreft om juist nu de publieksbalie te behouden voor Noordwijkerhout.

Tenslotte staat er duidelijk in het coalitieakkoord: De dienstverlening blijft gehandhaafd vanuit de huidige twee gemeentehuizen en wordt aangevuld met diensten op locatie. Hoe rationeel wil je het hebben? Afspraak is afspraak.

De motie roept niet op tot een openstelling van de publieksbalie voor 5 dagen in de week maar vaagt wel de mogelijkheid voor Noordwijkerhouters en Zilkers om, op afspraak, bijvoorbeeld een middag en avond gebruik te kunnen maken van de gemeentelijke dienstverlening in Noordwijkerhout. Dit lijkt mij niet teveel gevraagd.

En dan die ‘’emotie’’……tja. Ik denk dat bij politiek altijd een stukje emotie komt kijken en dat je inwoners altijd serieus moet nemen, emotie of niet. Want als je alles op basis van ratio, efficiëntie en ‘’tijd is geld’’ beslist dan neem je de inwoners niet serieus en zorg je voor een verwijdering tussen burger en politiek, iets wat ik in ieder geval zeker niet wil.

Sebastiaan Duivenvoorde

‘’Geëmotioneerd’’ Raadslid CDA gemeente Noordwijk