Ver-villa-ing en verpaarding

Sinds augustus 2019 is een paar instanties bezig om het oneigenlijk gebruik van percelen grond in de Bollenstreek aan te kaarten. Denk onder andere aan de gemeente Noordwijk, het Gom (Greenport Ontwikkelings Maatschappij), de ODWH (Omgevings Dienst West Holland).

In opdracht van de greenportgemeenten zal de ODWH de komende tijd ongeveer 260 eigenaren in onze streek benaderen die hun perceel ‘oneigenlijk’ gebruiken. Er wordt dan gedacht aan fruittuinen, (braakliggende) weidegronden en/of paardenweitjes.

Het - in de ogen van de gemeenten, ODWH en GOM - verkeerde gebruik zal tot 2023 in een handhavingstraject worden aangepakt. In 2016 al is in de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport tot deze handhaving besloten.
De gronden moeten gebruikt worden als bollengrond en niet als bijvoorbeeld een paardenweitje. “De landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten van de Bollenstreek moeten in stand worden gehouden.”

Dat de gebruikte percelen te klein zijn om als rendabele en productwaardige bollengrond terug te creëren wordt blijkbaar niet in de handhaving meegenomen. Dat soms al 30 jaar het gebruik gedoogd is doet niet ter zake…

Beste respondenten, hoeveel houden jullie van paarden en hoe denken jullie over het handhavingstraject?