De wijken van Noordwijk kunnen worden verbeterd door wijk-bv's. | Foto: PR
De wijken van Noordwijk kunnen worden verbeterd door wijk-bv's. | Foto: PR Foto:

Visie voor de toekomst

toekomstvisie n De concept-Omgevingsvisie is afgerond en ligt momenteel ter inzage. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan eigen visies voor de toekomst van Noordwijk. Deze zijn samengevoegd in één Omgevingsvisie.

In de concept-Omgevingsvisie is te lezen dat er extra aandacht geschonken wordt aan de lokale economie in de dorpen, in combinatie met de leefbaarheid. Per dorp wordt gezocht naar de beste manier om dit met elkaar te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door het instellen van wijk-bv’s. Maar wat zijn wijk-bv’s? Dit idee is overgenomen uit één van de ingediende visies ”Het Beloopbare Dorp”. We vragen het aan één van de schrijvers hiervan: Erwin de Wolf.

“In de nabije toekomst komt een keten van veranderingen op ons af. Denk maar aan elektriciteit opwekken, verdroging van de grond tegen gaan, biodiversiteit versterken enz. Allemaal klimaatzaken die invloed hebben op de inrichting van onze wijken. Ook zullen er meer betaalbare woningen moeten komen voor starters, jongeren, ouderen maar ook meer (thuis)werkplekken en openbare ontmoetingsplaatsen om bijvoorbeeld vereenzaming tegen te gaan en de leefbaarheid te vergroten in de wijk. Dit wordt een zeer complex geheel waarbij inwoners in moeten kunnen participeren.”

“Een mogelijk werkbare manier is om per wijk een BV op te richten waar elke inwoner, organisatie en/of bedrijf aandeelhouder wordt. Het doel van zo’n is om aan te geven hoe alle veranderingen in betreffende wijk ingepast kunnen worden. Zij kunnen zich bij laten staan door de expertise van ambtenaren, laten voorlichten door uitvoerders, college, politieke partijen en/of andere deskundigen. Let wel, zo’n BV gaat niet over of veranderingen plaatsvinden in een wijk. Dat bepaalt de gemeenteraad.”

"Wij, als schrijvers van Het Beloopbare Dorp, zijn blij dat ons idee over wijk-bv's is opgenomen in de algehele visie om te onderzoeken of dit een haalbare en/of politiek wenselijke vorm van participatie is. Het is volgens ons een goede manier om burgerparticipatie verder te brengen en kan goed zijn voor de democratie en het vertrouwen in de overheid versterken”.