Eindspel

Natuurlijk herinnert u zich de beelden van de miljoenen tulpen die op de porriehoop gegooid werden. Corona-tijd ten top; geen afzet van bloemen. Na een maandje, Pasen voorbij, kwam iedereen weer een beetje bij zinnen en werden er toch weer bloemen verkocht, zij het mondjesmaat.

Met het aanbreken van de rooitijd werd het heel spannend. De oogst zag er goed uit; afnemers in binnen- en buitenland hielden echter de 'koopboot' af. Ze likten hun wonden. Gevolg: bollenprijzen zakten ver weg. Voor 2 1/2 cent was je koopman van tulpen voor de broeierij.

Na een rondje bellen, is de afloop van de bollenhandel duidelijk anders dan gedacht. Een grote exporteur zei zelfs: eind goed, al goed! Onno Immink, CNB-handelaar, gaf me een kort overzicht van het afgelopen seizoen. Het grote broeierij sortiment van tulpen is weggegaan voor weinig geld, er zijn nog wat overschotten. De gewilde tulpen, met een areaal van minder dan 10 hectare, zijn goed verkocht, zijn op. Bollen voor de droogverkoop hebben steeds goed gelopen, Amerika voorop. Daarentegen loopt de landscaping aldaar heel slecht, alleen particulieren planten in hun tuin, ondanks de herten!

China laat het duidelijk afweten, geschat wordt dat maar een derde van normaal weggaat. Japan op 80%. Engeland blijft toch wel tulpen kopen.

Punt van aandacht is de Nederlandse grootschalige broeierij, daar heeft men gecontracteerd voor 11 cent per steel. Iedereen in het vak zegt dat het daar niet voor kan! Dan de narcissen: die zijn al weken schoon op. Daarentegen lijkt er van de dikke hyacinten wel wat over te zijn. Crocussen zijn van de aardbodem verdwenen.

Wist u dat de Chinezen, tegendraads als ze zijn, een tulpenfestival hadden in Shanghai? Van 1 tot 8 oktober. Bijna 2 miljoen tulpen in bloei. Door Hollanders geleverd, bollen uit Nieuw Zeeland. Haakman New Zealand Bulbs heeft het begeleid, de Chinese kwekers hebben ze voorgekoeld en met 400 man/vrouw geplant. Vijfentwintig soorten precies op tijd in bloei. Zelfs met coronamaatregelen kun je, ver weg, een Keukenhof uit de grond stampen!


Aad van Ruiten