De directeur van Omgevingsdienst West-Holland krijgt mandaat tot beslissen bij vergunningsaanvragen. | Foto: Archief
De directeur van Omgevingsdienst West-Holland krijgt mandaat tot beslissen bij vergunningsaanvragen. | Foto: Archief Foto:

Vergunningverlening moet sneller met mandaat aan ODWH

odwh n Deze week is in de gemeenteraad de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht, kortweg Wabo genoemd, aan de orde. Het gaat bij die wet om initiatieven, projecten of activiteiten in de fysieke leefomgeving van bewoners waarvoor een vergunningplicht in de wet is vastgesteld.


Het gaat om de mogelijkheid tot vergunningverlening bij bijvoorbeeld bouwactiviteiten, afwijkingen van bestemmingsplannen of milieueisen. In genoemde wet staan de eisen die gelden bij een aanvraag tot verlenen van zo’n vergunning. De hoofdregel is dat de gemeenteraad beslist bij een aanvraag om een omgevingsvergunning. Soms ligt zo’n beslissing bij mandaat bij het college van B&W.

De gemeente Noordwijk heeft echter als enige gemeente in de omgeving het deel van vergunningverlening in handen gegeven van de Omgevingsdienst West Holland. Een nogal omstreden politieke keuze waarbij de haperende dienstverlening regelmatig als onderwerp op de agenda staat. Binnen die dienstverlening wil men nu komen tot meer praktisch doen en laten.


In de dagelijkse praktijk zou er volgens de ODWH sprake zijn van een beperkt aantal gevallen waarbij de huidige wetgeving leidt tot onnodige vertragingen bij de uitvoering van initiatieven. Het college wil nu aanpassingen en verschillende categorieën aanwijzen van gevallen waarin een verklaring van geen bedenkingen niet vereist zou hoeven zijn. Men wil dan de directeur van Omgevingsdienst West-Holland mandaat verlenen om een verklaring van geen bedenkingen af te geven in die situaties waarin geen zienswijzen zijn ingediend op de ontwerpverklaring van geen bedenkingen. Daardoor hoeft de gemeenteraad in die bijzondere gevallen niet meer bij betrokken te zijn bij de vergunningverlening. De doorlooptijd van een uitgebreide vergunningprocedure kan hierdoor aanmerkelijk worden verkort. Dit alles dus in het kader van een beter dienstverlening. De voorgestelde regeling kent de beperking dat deze uitsluitend geldt voor de tijd tot inwerkingtreding van de Omgevingswet.


Het college geeft de volgende onderbouwing: ‘Het aantal aanvragen dat binnen de voorgestelde regeling zal vallen, is beperkt. Het gaat om ca. 5 gevallen per jaar, ongeveer een kwart van alle uitgebreide procedures. Van het vaststellen van de regeling voor dit kleine aantal aanvragen gaat evenwel het belangrijke signaal uit dat, daar waar het verantwoord en mogelijk is, uw raad tijdrovende procedures probeert te voorkomen.’ Het is dan ook aannemelijk dat de gemeenteraad met het mandaat aan de ODWH akkoord zal kunnen gaan.


D66 draagt Joop Evers voor als commissielid

voordracht n Fractievoorzitter Dick Gutlich van D66 Noordwijk heeft Joop Evers voorgedragen als commissielid. Na het vertrek van Lisa Wouda was er in de fractie van D66 een vacature ontstaan die nu weer krachtig wordt ingevuld.

Joop Evers (1938) is opgegroeid in Hillegom en woont sinds 2015 met zijn vrouw in Noordwijk. Hij is al sinds 1968 lid van D66. Joop is opgeleid en vervolgens gepromoveerd als werktuigbouwkundig en wiskundig ingenieur en was tot zijn emeritaat hoogleraar bij de Universiteit Twente en de TU Delft.

Het nieuwe commissielid streeft hartstochtelijk naar verbetering van openbaar vervoer in de streek. In zijn vrije tijd ontwikkelt hij ingenieuze modellen voor slimme dienstregelingen die de aantrekkelijkheid van het OV kunnen versterken.

In zijn nieuwe rol krijgt Joop de aandachtgebieden regionale samenwerking, Omgevingswet, mobiliteit en bereikbaarheid, waaronder verkeer en parkeren, onder zijn hoede. In elk geval wil Joop graag bijdragen aan verbetering van het openbaar bestuur in onze regio; een echt D66 item!

Naar verwachting zal Joop Evers in de raadsvergadering van 27 oktober worden geïnstalleerd.


Wijk Boerenburg ligt er weer tiptop bij

opgeknapt n Zes jaren lang was er in de wijk Boerenburg sprake van noodzakelijke en grootschalige renovatie. Noodzakelijk omdat werd aangetoond dat het rioolstelsel in de wijk er heel slecht bij lag. Wat in die periode mede oorzaak was voor veel overlast voor de bewoners.


Ook de bestrating in de wijk was duidelijk aan periodiek onderhoud toe. De noodzakelijke werkzaamheden werden in fases aangepakt. Aanvankelijk werden de bewoners nadrukkelijk betrokken bij het lanceren van de plannen en de te verwachten overlast. Veel vragen kwamen er over het achterstalligonderhoud van de groenvoorziening. En mede daardoor werd binnen de uitvoering van het gehele project ook de groenvoorziening succesvol aangepakt. Daarnaast werden de parkeermogelijkheden voor de bewoners optimaal gemaakt. Bovendien kwamen er gescheiden systemen voor afvalwater en regenwater. Dat laatste wordt nu direct afgevoerd naar het oppervlakte water. En deze week werd het project officieel afgesloten en behoort de overlast voor bewoners tot het verleden.

De huidige verantwoordelijk wethouder Theo Alkemade mocht deze week letterlijk de laatste hand leggen. Op de gemeentelijke website laat hij daarover weten: ‘Ik ben erg blij dat ik aanwezig kon zijn bij het afronden van het project. Hiermee zijn na zes jaar de noodzakelijke werkzaamheden aan riool, de wegen, de verkeersveiligheid en het gemeentelijk groen afgerond. De wijk ziet er keurig uit en voldoet aan het huidige gemeentelijk beleid.‘

Afbeelding