Twee stukken Atlantikwall gaan gezaagd worden voor een monument. | Foto: Ina Verblaauw
Twee stukken Atlantikwall gaan gezaagd worden voor een monument. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

De zaag gaat in de muur

opgegraven n Bij de reconstructie van het Palaceplein werd een stuk van de Atlantikwall blootgelegd. De verdedigingsmuur die de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog bouwden en die liep van de Spaanse grens tot aan Noorwegen.

Door Ina Verblaauw

“Er was rekening gehouden met deze vondst en ingecalculeerd. De werkzaamheden lopen dus geen vertraging op”, volgens Hans Benschop, uitvoerder van AW Lisse die het werk uitvoert. Twee plakken, met een gewicht van 35 ton, worden momenteel van de muur afgezaagd om als herinneringsmonument te gaan dienen. De rest van de muur blijft in de grond als fundering. De delen van de muur ogen sterk; toch is deze gemaakt van gewoon beton. “Voor gewapend beton was toen kennelijk geen tijd”.


“2020 had het themajaar 75 jaar vrijheid moeten zijn. Dat liep anders. Alle evenementen werden afgelast. Vandaar dat de gemeente Noordwijk heeft besloten om twee plakken van de Atlantikwall naar boven te takelen en als monument te plaatsen. Eén in de duinen bij het Palaceplein en één bij het Atlantikwall Museum”, aldus Ton van Heemst van de gemeente Noordwijk. Naar verwachting zullen de twee stukken eind deze week of begin volgende week omhoog worden getakeld. Er is voor gekozen grote stukken af te zagen. Dat versterkt het besef hoe imposant groot de verdedigingsmuur ooit is geweest.


De werkzaamheden worden vanachter hekken gevolgd door toevallige passanten, maar ook door Noordwijkers die zich de muur nog kunnen herinneren. Dan ontpoppen zich discussies over waar de muur ooit heeft gestaan.

Over het feit dat er twee stukken als monument gaan dienen, zijn de meesten het wel eens. “Een tastbare herinnering aan de oorlog, die als je er langs loopt, uitnodigt het over die periode met je (klein)kinderen te hebben.


VSO Het Duin helpt de Plastic Soup Foundation

cheque n De leerlingen van VSO Het Duin hebben drie jaar lang plastic en papier ingeleverd bij Afval Loont. Hiermee hebben zij het mooie bedrag van € 425,00 verdiend.

Na een interessante les over plastic is in de klas de cheque overhandigd aan de gastdocente van de Plastic Soup Foundation.


De hoeveelheid plastic in onze oceanen, zeeën, meren en sloten is een groot probleem. De Plastic Soup Foundation wil daar wat aan doen.

Onderdeel van de oplossing is mensen leren wat plastic soup is en wat ze zelf kunnen doen om het te verminderen.


De leerlingen van VSO Het Duin zijn daar al goed mee bezig.


Ondanks corona komt er toch een Maria ter Zee-veiling

veiling n Door de coronamaatregelen is het niet mogelijk om op een verantwoorde manier de jaarlijkse Maria ter Veiling te organiseren. Uiteraard vindt de commissie dat erg jammer, maar ook hierin zullen we de voorzichtige kant moeten kiezen.


De commissie wilde echter niet bij de pakken neer gaan zitten en heeft gezocht naar alternatieven. Het is belangrijk dat de plannen voor het herstel van het dak van de Maria ter Zee kerk doorgang kunnen vinden.


De Veilingcommissie houdt dit jaar daarom een zogenaamde Papieren Maria ter Zee Veiling. Daarmee wordt iedereen, parochianen en sympathisanten, de kans geboden om de Maria ter Zee Kerk op een leuke en alternatieve manier te steunen. Als extra geldt dat ook voor de mensen die de Maria ter Zee Veiling nooit kunnen of willen bezoeken. Zeker nu de kerkgang wat lastig is.


Parochianen en sympathisanten hebben half oktober een brief ontvangen met een bestellijst met 25 van de meest gangbare artikelen uit de voorgaande catalogussen.


Deze brief met informatie en de bestellijst is ook te vinden op www.parochiesintmaarten.nl De commissie wil de bestellingen graag uiterlijk 1 november ontvangen.

Leerlingen van VSO Het Duin zamelden 425 euro in voor de Plastic Soup Foundation. | Foto: PR