Julian Spierenburg: 'Duurzaamheid hoeft niet saai en lelijk te zijn.' | Foto: PR
Julian Spierenburg: 'Duurzaamheid hoeft niet saai en lelijk te zijn.' | Foto: PR

Visie voor de toekomst

duurzaam n De concept-Omgevingsvisie is afgerond en ligt momenteel ter inzage. De Omgevingsvisie ‘Samen maken we de toekomst voor Noordwijk’ is samengesteld door ruim 150 bewoners. De afgelopen maanden hebben zij hard gewerkt aan hun eigen visies voor de toekomst van Noordwijk.

Vorige week vertelden twee leerlingen van het Northgo College over hun initiatief: de Windwokkel. Een initiatief dat goed is ontvangen. Julian Spierenburg houdt zich bezig met duurzaamheid in de gemeente Noordwijk, en gaat de samenwerking aan met de leerlingen.

Jongeren spelen een belangrijke rol in de toekomst van verduurzaming. Het project van de leerlingen brengt mensen samen op het gebied van duurzaamheid en laat mogelijkheden zien. “Het mooie is dat dit idee laat zien dat duurzaamheid niet saai en lelijk hoeft te zijn. Door het te ontwerpen als een tulp, kan je laten zien dat duurzame energieopwekking niet storend hoeft te zijn in het straatbeeld. Wanneer je een windturbine neerzet, zullen er veel mensen zijn die het lelijk vinden. Deze Windwokkel laat zien dat het ook speels en mooi kan”

Julian: “In het kader van duurzaamheid is bewustwording een belangrijke stap. Mensen moeten weten wat duurzaamheid inhoudt, omdat het zo belangrijk is voor de toekomst. Die windwokkel wekt interesse van mensen. Je kan laten zien waar we de komende jaren voor staan. Zo dient die Windwokkel als basis voor meer bewustwording.”

Julian geeft wel aan dat één Windwokkel niet genoeg is voor heel Noordwijk: "voor het opwekken van voldoende energie is meer nodig. Het is wel een goede lokker, waardoor je meer informatie kan verstrekken over wat de komende jaren speelt.”

"De concept-Omgevingsvisie is een gedegen document. Het is ook vernieuwend, een andere manier van werken. "De nadruk ligt op out-of-the-box-denken. In het proces met bewoners kon iedereen vrij denken.” Het eindproduct van de visie vindt Julian niet eens het belangrijkste onderdeel van de Omgevingsvisie. "Het belangrijkste is dat je bewoners de kans geeft om mee te denken, en dat is echt heel goed gelukt.”