De raad heeft behoefte aan uitleg door de wethouder over het Provinciestandpunt rond woningbouw. | Foto: WS
De raad heeft behoefte aan uitleg door de wethouder over het Provinciestandpunt rond woningbouw. | Foto: WS Foto:

Provinciaal beleid biedt amper ruimte voor meer ambitie

Bouwen n bouwen, bouwen is een populaire oneliner in politiek Nederland. Zowel op landelijk, provinciaal en lokaal niveau schreeuwen partijen dit van de daken. Het mag geen wonder heten dat de woonbehoefte onderzoeken aantonen dat met het huidige bouwtempo niet in de volle breedte aan de vraag kan worden voldaan. En het ontbreekt in de gemeente Noordwijk op dit moment aan duidelijk perspectief.

In de al in 2019 aangenomen Noordwijkse nota woonbehoefte is te lezen dat er meer ambitie nodig is om de eerder gekozen thema’s waar te maken. De in deze woonvisie genoemde thema’s zijn onder andere volle inzet voor meer nieuwbouw, de juiste woningen toevoegen, meer mogelijkheden voor prettig thuis wonen en naar een klimaatneutraal Noordwijk.


Bij dit weer hernieuwd onderzoek naar de woonbehoefte is nog weer eens duidelijk aangetoond dat veel mensen graag in Noordwijk wonen, dat de huizen hier duur zijn en dat het huisvesten van eigen jongeren nauwelijks kansen heeft. Bepaald geen onbekende conclusies. Dit is het wederom benoemen van feiten die we al decennia lang kennen. Recentelijk bekritiseerde raadslid Bas Knapp in onze krant het college en verweet gebrek aan ambitie. In de raadsvergadering weerlegde wethouder Alkemade de verwijten en probeerde duidelijk te maken dat de Noordwijkse woonvisie volgens de Provincie Zuid Holland zelfs al te ambitieus is. Ook dat de gemeente Noordwijk, als onderdeel van de regio, met de gestelde huidige ambities al aan de maximum mogelijkheden zit. Vanuit de raad werd daarop met veel verwondering gereageerd. Wethouder Alkemade legde uit dat de provincie zich houdt aan een vorm van geleide woningbouw. En daarbij een maximum heeft aangelegd voor woningbouw in de verschillende regio’s in de provincie. Een daarvan is het gebied Zuid Holland Noord waar Noordwijk binnen valt.


Feit is dat de provincie daarbij de gezamenlijke gemeenten wel de ruimte geeft om het vastgestelde quotum met 30% te overschrijden. Daarbij wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen bouwplannen die al in procedure zijn gebracht en plannen waarbij de procedure nog moet worden gestart. Uit de gesprekken met de provincie werd dus duidelijk het allemaal heel gecompliceerd ligt en je niet zomaar even kunt gaan bouwen, bouwen, bouwen.


De huidige Noordwijkse ambitie is ruim 3000 woningen realiseren tot 2030. Die ambitie blijkt gelijk aan de door de provincie toegestane 130%.

Als Noordwijk dus toch meer woningen wil realiseren dan zal men in overleg moeten met de buurgemeenten om te bezien of er van die kant ruimte kan worden geboden. In de praktijk dus de vraag of anderen minder willen bouwen dan is toegestaan. Het antwoord daarop lijkt voorspelbaar. Het is nu in deze situatie meer dan ooit noodzakelijk dat de diverse politieke stromingen elkaar weten te vinden en te respecteren. Om gezamenlijk te komen tot een maximale lokale woningbouwproductie. Waarbij de lobby naar de provincie zeker niet moet worden ingezet om lokaal politieke rekeningen te vereffenen. Maar vooral gericht moet zijn om het woningbouwquotum dat Noordwijk krijgt toegewezen te maximaliseren.


Ondernemers willen snel praten over extra steun

ondersteuning n Landelijke maatregelen, regionale maatregelen en lokale maatregelen hakken erin. Bewoners lokale winkeliers, horecaondernemers en de thuiswerkende ambtelijke organisatie van de gemeente hebben hier dagelijks mee te maken.


De overheid dringt erop aan dat er gezamenlijk moet worden opgetrokken om tegenstand te kunnen bieden aan het verwoestende coronavirus. De NOV, NOV Noordwijkerhout en Koninklijke Horeca Nederland afdeling Noordwijk hebben op 27 september gezamenlijk een brief naar het College Burgemeester en Wethouders gestuurd. Daarin het verzoek om een spoedige reactie op hun vragen en voorstellen betreffende steun vanuit het gemeentehuis aan ondernemers.

‘Naar aanleiding van ons schrijven van 15 maart heeft u aangegeven dat de gemeente na de zomer met de toerisme gerelateerde ondernemers in gesprek gaat over een financiële tegemoetkoming van de lokale lasten zoals pacht, precario, etc. Inmiddels zijn we in eind september aangekomen en mede omdat wij vanuit de Gemeente Noordwijk nog geen signalen ontvangen hebben, nemen wij het initiatief om dat gesprek met elkaar te gaan voeren.’ Tot zover de brief.

Tot grote ergernis van het bestuur van de KHN afdeling Noordwijk moest men echter twee weken later constateren dat de enige reactie vanuit het gemeentehuis slechts een ontvangstbevestiging was. Maar dat van enig contact hierover geen sprake is.

Het bestuur van de KHN afdeling Noordwijk stelt vast dat het helaas niet de eerste keer is dat zij moeten constateren dat een reactie vanuit de gemeente Noordwijk richting de ondernemers veel te lang op zich laat wachten. In een recente reactie vanuit het bedrijfsleven is dan ook te lezen:


‘Uiteraard realiseren we ons dat de COVID-19-situatie ook voor de gemeente en de ambtelijke organisatie uitdagingen heeft en is er daarnaast zeker respect voor de manier waarop vele ambtenaren en het openbaar bestuur in deze tijd het verschil maken. Desalniettemin was een uitnodiging voor een kop koffie of een digitale vergadering wel het minste wat wij hadden mogen verwachten. Nog beter was een concreet voorstel voor lastenverlichting zoals dit voor de zomer al is toegezegd aan het Noordwijkse bedrijfsleven.’


Inmiddels zijn er opnieuw zeer ingrijpende maatregelen genomen door de veiligheidsregio Hollands Midden waardoor ook in Noordwijk restaurant die verbonden zijn aan sportclubs, hun deuren moesten sluiten. De onzekerheid over wat er straks nog meer te wachten staat groeit. Gezamenlijk optrekken begint natuurlijk bij een juiste communicatie. Te vaak blijkt in de gemeente Noordwijk dat, ondanks een goede wil, de communicatie tussen lokaal bestuur en bevolking nogal wat te wensen overlaat. Het feit dat nu ook de contacten met het georganiseerde bedrijfsleven op de lange baan worden geschoven geeft mogelijk opnieuw voeding aan onnodig veel wantrouwen richting de lokale politiek.


Aanwijzingen voor het goede leven

Palliam n Er is helaas geen simpele oplossing voor het goede leven. Wat op ons pad komt, gebeurt. Dat is voor iedereen telkens weer anders.

Niemand heeft de waarheid in pacht. Wel zijn er allerlei aanwijzingen in oude en nieuwe geschriften die je goed op weg kunnen helpen.


In deze online P-eye van donderdag 22 oktober zet schrijver-filosoof Erik Pool je vanaf 19.30 uur aan tot denken én tot handelen. Hij brengt je een vorm van levenskunst die in deze tijd van verwarring een oplossing kan bieden. Via allerlei vragen zal hij je uitdagen om te onderzoeken wat je allemaal kunt doen om van je leven iets goeds te maken. Ook in relatie tot de ander. Wat heb je daarvoor nodig en wat kan je zelf? De aanwijzingen van Erik zijn op zichzelf al een subtiele vorm van levenskunst. Met het alledaagse leven als start van het goede.


Dit optimistische online event duurt tot 21.00 uur.

Informatie en inschrijven:

www.palliam.nl