Een impressie van de Windwokkel. | Afb. PR
Een impressie van de Windwokkel. | Afb. PR Foto:

Een duurzaam alternatief

toekomstvisie n De concept-Omgevingsvisie is afgerond en ligt momenteel ter inzage. De Omgevingsvisie ‘Samen maken we de toekomst voor Noordwijk’ is samengesteld door ruim 150 bewoners. De afgelopen maanden hebben zij hard gewerkt aan hun eigen visies voor de toekomst van Noordwijk. Deze zijn samengevoegd in één Omgevingsvisie. Maar hoe gebruik je zo’n visie? Wat betekent dit document voor bewoners van Noordwijk met een idee?

Leerlingen van het Northgo college geven een mooi voorbeeld. Eerder dit jaar bedachten ze voor een schoolproject de Windwokkel. Hun idee is terug te vinden op mijntoekomst.noordwijk.nl. Quinty en Eva vertellen over de Windwokkel en waarom dit initiatief past bij Noordwijk.

Het is een soort windmolen, maar dan een stuk kleiner. Het bijzondere aan dit idee zit in de vorm van de Windwokkel. “Onze Windwokkel staat echt in het teken van Noordwijk en de streek. Het heeft namelijk de vorm van een tulp. De Windwokkel is ook toegankelijker voor iedereen doordat het compacter en efficiënter is. Je kan een Windwokkel op je eigen dak plaatsen.”

Duurzaamheid is een belangrijk thema in de Omgevingsvisie. Natuurlijk niet alleen in Noordwijk: “Overal is behoefte aan duurzame energie, daarom is het altijd goed voor een gemeente om duurzaam te zijn. Fossiele energiebronnen raken op, of het nou in Noordwijk is of in Amsterdam. Dus dan kan je maar beter als eerste beginnen.”

Er wordt samengewerkt met de gemeente om de Windwokkel te realiseren op het terrein van het Northgo College. Dat geldt straks voor alle initiatieven. Als het past binnen de Omgevingsvisie, in het belang van het Noordwijk, wil de gemeente graag aan de slag. Initiatiefnemers krijgen meer ruimte om hun idee uit te werken, maar ook meer verantwoordelijkheid om het idee uit te werken binnen de Omgevingsvisie.

Eva en Quinty hopen dat de Windwokkel in februari klaar is. “Dat is toch wel een mooi moment. Dat we kunnen zeggen: ‘daar hebben wij voor gezorgd!’”