Karin Hoekstra, winnaar Thomas Clavaux en Sjaak van den Berg. | Foto: Goulmy Design.
Karin Hoekstra, winnaar Thomas Clavaux en Sjaak van den Berg. | Foto: Goulmy Design. Foto: Goulmy Design & Fotografie

Pierre grijpt net naast de eerste plek

regio n In een afgeslankte Finale riep de jury vrijdag 9 oktober uiteindelijk Thomas Clavaux van DeBloemist.nl uit tot winnaar van de Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek 2020.

Deze prijs is een initiatief van de gemeenten Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk en Teylingen en wordt jaarlijks uitgereikt. Finalist Chocolaterie Pierre heeft het geweldig gedaan tijdens de spannende finale van de uitreiking van de Duurzaamheidsprijs. Eigenaar Gert van Soest zette een mooie presentatie neer voor zijn prachtige bedrijf.


De finialisten

Maar voor alle finalisten was er lof: de groenteburgers van To Maat worden met voornamelijk regionaal ingekochte ingrediënten bereid. De Bloemist probeert bij elke investering een stap verder te denken voor wat betreft duurzaamheid. De cacao voor de lekkernijen van Chocolaterie Pierre zijn niet te versmaden: “Zij zetten zich in voor een faire inkoopprijs en voor bedrijfsmatige en maatschappelijke ondersteuning van de boeren in Afrika. Voor het roomijs gebruikt hij vanaf volgend seizoen biologische melk.”


“Jureren van de Duurzaamheidsprijs is eigen appels met peren vergelijken. Alle drie finalisten behalen goede resultaten voor duurzaamheid. Het zijn gewoonweg goede ondernemers.”

De jury had een uitermate prachtige juryrapport voor Chocolaterie Pierre die hierbij de eer van Hillegom hoog houdt.


Corona, duurzaamheid, klimaatverandering

“Duurzaam ondernemerschap ‘vieren’ in een periode dat vele ondernemers zich staande moeten zien te houden in de golven van de corona,” zei wethouder Sjaak van den Berg van Noordwijk. "Dat lijkt misschien ongemakkelijk.” Vele deelnemers trokken zich dit jaar terug uit de competitie, sommigen door nood, anderen omdat het werk niet bij te benen was. “Ook dat is goed ondernemerschap, het stellen van prioriteiten. Als wethouder wijs ik alvast op een derde golf: ook de klimaatverandering verdient onze aandacht. Wij gaan de komende jaren veel inzetten op de energietransitie.”


Snelheidscontrole op verzoek

politie n De Politie Bollenstreek Noord heeft inwoners via FaceBook gevraagd aan hen door te geven waar ze een snelheidscontrole zouden willen.

In het bericht staat dat de politie probeert om het elke dag op straat veiliger te maken. "Dit door zowel zichtbaar als onzichtbaar aanwezig te zijn."

De komende tijd gaat de politie zichtbaar wat meer richten op het verkeer en daar kunnen zijn de hulp van inwoners goed bij gebruiken. Wat zijn locaties in Hillegom, Lisse of Noordwijkerhout en De Zilk waar vaak (te) hard wordt gereden of geregeld door rood licht wordt gereden?

Het is mogelijk om dit persoonlijk via de Facebook pagina van de politie Bollenstreek Noord door te geven.


Mama blijft nog een jaartje koken

noordwijkerhout n Het was bedoeld als een eenjarig pop-up restaurant, maar de eigenaren van het Italiaanse restaurant Mama aan het Oosterduinsemeer, plakken er nog een jaar aan vast.

Dat het zo goed gaat, in deze toch met name voor de horeca, zware tijden, is best bijzonder. Maar de pop-up voor diner en afhaal blijft dus nog even, tot na het seizoen 2021.


'Ontdek gisteren, begrijp vandaag'

Noordwijk n De Koffie+ sluit deze week aan bij de Bollenstreek Betogen. De Bollenstreek Betogen heeft dit jaar het thema: ‘Ontdek gisteren begrijp vandaag’.

Van 12 tot en met 28 oktober brengen inspirerende sprekers uiteenlopende onderwerpen onder het voetlicht.

Jan Heus zal spreken over de Atlantikwall. Tijdens een koffieochtend in de bibliotheek ontmoeten mensen elkaar en raken in gesprek aan de hand van een thema, workshop of andere activiteit.

De kosten zijn 5 euro voor leden en 7,50 euro voor niet-leden.

Kaartjes via www.bibliotheekbollenstreek.nl

Soldaten in een van de bunkers van de Atlantikwall tijdens de Tweede Wereldoorlog. | Foto: pr