Bodycams voor BOA’s

De BOA’s in Noordwijk krijgen misschien wel een bodycam. Een BOA is een Buitengewoon Opsporings Ambtenaar. ‘Zij spelen een belangrijke rol in onze maatschappij. Zij sporen bepaalde strafbare feiten op en vullen zo de politie aan bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid. BOA’s hebben officiële opsporingsbevoegdheden die samenhangen met hun functie en zijn altijd beperkt tot één bepaald werkterrein: jachtopziener, milieu-inspecteur, sociaal rechercheur of parkeerwachter.’


Op Twitter, Facebook en op de straat worden de Noordwijkse Boa’s (terecht of onterecht?) vaak beticht van hun weinig klantvriendelijke en servicegerichte aanspreken van burgers. Op sympathie hoeven ze over het algemeen niet te rekenen.

Lijst Salman Noordwijk vroeg aan het college om de BOA’s uit te rusten met bodycams. Een bodycam is een kleine draagbare camera die vooral wordt gebruikt door politie en andere wetshandhavers. Bodycams worden meestal op de borst, maar soms ook op de schouder of op de helm gedragen.

Beste respondenten: hoe vinden jullie het idee van de politici om BOA’s uit te rusten met dit soort camera’s, ervan uitgaand dat zij gerichte trainingen volgen voor het juiste gebruik daarvan?