De deelnemers staan natuurlijk op 1,5 meter afstand en een enkeling draagt een mondkapje. | Foto: Ina Verblaauw
De deelnemers staan natuurlijk op 1,5 meter afstand en een enkeling draagt een mondkapje. | Foto: Ina Verblaauw Foto: iv

Bollenmanden vullen op afstand

noordwijk n We staan nog aan het begin van de herfst, maar bij Streekmuseum Veldzicht wordt volop gewerkt aan het voorjaar. Elk najaar kunnen onder leiding van de vrijwilligsters Lida van der Voort en Clara Braun op zaterdag bollenmanden worden gevuld met bloembollen.

Door Ina Verblaauw

Nadat de bollen eerst op een kleur naar keuze worden uitgezocht, kunnen de deelnemers aan de slag.


Niet moeilijk en vooral heel gezellig

Geen moeilijke, wel een heel gezellige klus. Het vullen van de manden gaat volgens het schema van de bloeitijd. De bollen die het laatst bloeien gaan onderin de mand.

Laagje aarde, tulpen, aarde, hyacinten, aarde, narcissen, aarde, krokussen of blauwe druifjes, aarde en tot slot viooltjes. Klaar is de mand.

Met als resultaat dat na de viooltjes de bloembollen op schema uit zullen komen en er tot eind april een bloeiende mand in de tuin of op het balkon staat.

Opvallend is dat er dit jaar nu al meer aanmeldingen zijn, namelijk 300, dan totaal vorig jaar 230. “Hoe dat komt, weten we niet. Het is in deze sombere tijden even een leuke bezigheid die op veilige afstand in de open ruimte kan worden uitgevoerd en brengt vrolijkheid”, aldus Lida. Elke zaterdag in oktober en november kunnen deelnemers terecht in de tijdvakken 09.30 uur, 11.00 uur of 12.30 uur.

De kosten zijn 20 euro inclusief materiaal. Wie nog een mand heeft van vorig jaar betaalt 15 euro.

Aanmelden kan via info@streekmuseumveldzicht.nl of bel 06-42204546.