Afbeelding
Foto:

n Wel twintig zeer zeldzame Peperbussen in de Derk Bolhuisstraat

Aardsterren gespot

Noordwijk n Op de Facebookpagina 'Je bent een echte Noortukker als' heeft Andrea Rene Passchier een aantal paddenstoelenfoto's geplaatst.

Ze schreef erbij: "Hoe leuk is dit! Een zeldzame Peperbus (Aardster) in Noordwijk. Komt alleen aan de kust voor en er stonden er wel twintig!" Andrea kwam de paddenstoelen tegen in Derk Bolhuisstraat. "Rechts achter een infobord tussen de struiken staan ze, heel bijzonder!"

De 'Myriostoma coliforme' of peperbus is een in Nederland vrij zeldzame paddenstoel met 5 tot 12 stervormig uitgespreide slippen en een bolletje waarin de sporen zitten, staat te lezen op Wikipedia. De paddenstoel is familie van de Aardster. De peperbus is internationaal wijdverbreid maar toch zeer zeldzaam omdat de soort in heel kleine aantallen voorkomt en soms jarenlang niet wordt waargenomen. De soort staat in twaalf Europese landen op de zogenaamde Rode Lijst. Onder de Conventie van Bern komt de peperbus voor op de lijst met 33 van de meest bedreigde paddenstoelen van Europa.

De peperbus komt in Nederland vrijwel alleen in de kalkrijke duinen voor en heeft zijn naam te danken vanwege de vele stuifopeningen in het bolletje lijkt deze paddenstoel op een peperbus. Ook internationaal is de soort algemeen bekend als salt-and-pepper shaker earthstar of pepperpot.