Hans de Boer en zijn vrouw Klaske tijdens zijn afscheidssymposium. | Foto: Robin Utrecht.
Hans de Boer en zijn vrouw Klaske tijdens zijn afscheidssymposium. | Foto: Robin Utrecht.

Hans de Boer Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau

economie n Hans de Boer nam vorige week afscheid als voorzitter van VNO-NCW. Ingrid Thijssen nam de voorzittershamer van hem over.

De in Noordwijk woonachtige De Boer was zes jaar en drie maanden voorzitter. Hij werd bij zijn afscheid uitgeroepen tot lid van verdienste van VNO-NCW. Ook werd hij door Zijne Majesteit de Koning benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.


Hans de Boer, tot vorige week voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW, is bij zijn officiële afscheid door koning Willem-Alexander benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.


Inzet voor ondernemers

Op de site van VNO-NCW is te lezen dat De Boer in totaal zes jaar voorzitter van VNO-NCW was en enkele maanden langer aan bleef vanwege de coronacrisis.

In zijn afscheidsinterview dat op deze site te lezen is, zei hij onder meer dat hij hoopt dat zijn opvolger evenveel plezier gaat beleven als hij gedurende zijn voorzitterschap: 'Ik ben onder de indruk van haar, maar weet ook dat ze voor een flinke uitdaging staat. Net als ik destijds'.

De Boer kreeg de onderscheiding van premier Mark Rutte tijdens zijn afscheidssymposium dat online werd uitgezonden voor onder meer leden, personeel en vrienden.

Hij ontving de koninklijke onderscheiding voor zijn inzet voor ondernemers met onder meer een pensioenakkoord, akkoorden over topvrouwen en bijvoorbeeld zijn inzet om Nederland met de sociale partners en kabinet door de crisis te loodsen.

Naast de koninklijke onderscheiding werd De Boer ook benoemd tot erelid van verdiensten van VNO-NCW door vicevoorzitter Maxime Verhagen.


Startersleningen geharmoniseerd en verhoogd

woningmarkt n In Noordwijk een eerste stap te zetten op de woningmarkt is vanwege de schaarste niet eenvoudig.

De gemeenteraad erkent dit en tracht daarom veelal de starters zoveel mogelijk te helpen.

De starterslening is daarbij een element van financiële steun. Een door de gemeente gefinancierde starterslening biedt de starter dat welkome steuntje in de rug bij de aankoop van een eerste woning. Zowel Noordwijk als Noordwijkerhout kenden zo’n starterslening maar wel met verschillende voorwaarden. In het kader van de verplichte harmonisatie besprak de gemeenteraad, op voorstel van het college, de nieuwe ‘Verordening Starterslening Noordwijk 2020’.


Aanvulling

Het college meent dat met zo’n starterslening er op een verantwoorde manier net iets meer geld geleend kan worden door een aanvulling van de gemeente Noordwijk op de eerste hypotheek. Er is nu voor het komend jaar bestedingsruimte om 57 starters aan een maximale starterslening van 35.000 euro te helpen. Maar dat ging meerderheid van de raad niet ver genoeg. CDA, VVD, NZlokaal en PUUR diende een motie in de een starterslening van maximaal 50.000 euro bepleitte.

Het college bleek daar vooralsnog geen voorstander van te zijn omdat dit gezien het beschikbare budget mogelijk beperkingen voor het aantal leningen meebrengt. De wethouder ontraadde daarom de motie maar wilde wel toezeggen om na een jaar een evaluatie in te lassen. Toch werd de motie in de besluitenraad uiteindelijk met grote meerderheid van 18 voor en 7 tegen aangenomen. Waarbij Lijst Salman, DOEN, GroenLInks en D66 tegen bleken te zijn.


Weer vertraging ontwikkeling Maarten Kruyt en Jan Kroonsplein: Zilveren Kruis gebouw wordt afgebroken

politiek n Het college stelde de gezamenlijke pers deze week op de hoogte van het feit er voor gekozen is om het huishoudelijk afval per 2022 te laten verwerken door Meerlanden, de huidige verwerker van de kernen Noordwijkerhout en De Zilk.

Van de NV MAN, die in Noordwijk ten dienste stond, wordt per 1 januari 2022 afscheid genomen. De inwoners zullen hier als het goed is weinig van merken. Voor de gemeente was de regionale samenwerking en kostenbestrijding aanleiding om deze keuze te maken.

Wethouder Theo Alkemade liet weten dat het huidige Zilveren Kruisgebouw aan de van de Mortelstraat vermoedelijk wordt afgebroken. Op die plek komen mogelijk 150 huurappartementen ter grote van 60 tot 80 vierkante meter. Een project dat in eigen beheer door Achmea wordt gerealiseerd, is nog in een beginstadium. "Ook over het snel ontwikkelen van het bestaande parkeerterrein van het Zilveren Kruis is intensief overleg gaande", liet Alkemade weten.


Streep door de rekening

Wethouder Roberto Ter Hark heeft moeten accepteren dat er opnieuw een streep door de rekening kwam bij de gewenste ontwikkeling rond de Maarten Kruytstraat. Opnieuw werd door de Raad van State een raadsbesluit vernietigd met als gevolg een zeer ongewenste vertraging. Het blijft toch wonderlijk dat ook bij dit project de gemeente opnieuw onzorgvuldig blijkt te zijn omgegaan met de bezwaren van omwonenden.

Ter Hark maakte duidelijk dat het hier om een vertraging van minimaal twaalf maanden betreft. Het gaat allemaal om een verkeerde berekening van het aantal te compenseren parkeerplekken. Omdat de politiek in het verleden besloot om in het kader van de parkeervoorziening de ontwikkeling van Maarten Kruytstraat en het Jan Kroonsplein samen te voegen is nu dus ook die laatste ontwikkeling ernstig vertraagd. Het is nog niet duidelijk of de vertragingen weer gevolgen hebben voor de noodzakelijke medewerking van particulieren en bedrijven rondom het Jan Kroonsplein.



 | Foto: WS