Leerlingen van het Nortgho College hebben veel creatieve en duurzame ideeën. | Foto: PR
Leerlingen van het Nortgho College hebben veel creatieve en duurzame ideeën. | Foto: PR Foto:

De Omgevingsvisie helpt

toekomst n De eindbijeenkomst van de Omgevingsvisie Noordwijk komt steeds dichterbij. We blikken terug op het traject met bewoners. Er zijn 30 visies opgesteld, deze zijn samengebracht in 1 omgevingsvisie. Tijdens de bijeenkomst kijken we ook hoe de Omgevingsvisie in praktijk gebruikt kan worden. Aan de hand van twee initiatieven die al in gang zijn gezet: Tiny Forests en windwokkels. Beiden bedacht door leerlingen van het Northgo College.

Hoe ga je om met het veranderende klimaat en verstedelijking, maar behoud je het groen in Noordwijk? Een aantal leerlingen van het Northgo college ziet de oplossing in Tiny Forests. Compacte gebieden in Noordwijk, waar een bos wordt gerealiseerd. Eigenlijk een klein ecosysteem. Aan het eerste Tiny Forest wordt al gewerkt: op het schoolplein van het Northgo College!

Het voordeel is dat Tiny Forests passen op stukjes in Noordwijk die niet echt gebruikt worden. Denk aan braakliggende terreinen, overbodige parkeerplaatsen, of dus een schoolplein. Het past binnen de Omgevingsvisie van Noordwijk, waarin duurzaamheid en groen een belangrijk thema’s zijn.

Een ander belangrijk onderwerp in de Omgevingsvisie is circulariteit. Noordwijk streeft ernaar om een circulaire gemeente te worden, waarin producten zoveel mogelijk lokaal geproduceerd en geconsumeerd worden. Dat geldt ook voor energie.

Noordwijk ligt aan de kust, waar het vaak en hard waait. Een prachtige bron voor schone windenergie. En dat is waar de windwokkel voor dient. Die windwokkels bestaan al, maar hoe zorg je ervoor dat het niet storend is in het straatbeeld? Als symbool voor de bollenvelden van Noordwijk, willen de leerlingen de windwokkels in de vorm van tulp maken. In samenwerking met Noordwijkse kunstenaars. De eerste windwokkel komt waarschijnlijk terecht bij het Northgo college.

De leerlingen hebben hun ideeën al uitgewerkt en ze vertellen er graag over tijdens de eindbijeenkomst. Benieuwd? Kom dan naar de eindbijeenkomst op 30 september. Kijk voor meer informatie op mijntoekomst.noordwijk.nl