Ook de ontsluiting via het woonerf Ruigenhoeck stuit op veel bezwaren bij de bewoners. | Foto: WS
Ook de ontsluiting via het woonerf Ruigenhoeck stuit op veel bezwaren bij de bewoners. | Foto: WS Foto:

Stichting Burgerbelang bepleit uitstel bouwplannen Julianahofje

rtg n Deze week werd de Stichting Burgerbelang Julianahofje uitgenodigd deel te nemen aan een Rondetafelgesprek met de Noordwijkse politieke partijen. Dat daar gretig gebruik van werd gemaakt is wel duidelijk geworden. Niet minder dan 8 belanghebbenden lieten weten dat dit plan om diverse reden een te grote druk legt op de omgeving.

Het inmiddels beruchte bouwplan Julianahofje omvat o.a. een deel sociale woningbouw in een piepklein stukje Noordwijk tussen Pickéstraat. Ruigenhoeck, Kerkhofpad en Albertus van Velsenstraat. Het gaat om de realisatie van 13 sociale huurwoningen en 4 twee-onder-een-kapwoningen.

In de digitale bijeenkomst probeerde de belanghebbenden vooral duidelijk te maken dat er zeer onzorgvuldig is gehandeld. Zowel de ontwikkelaar, de woningstichting als de gemeente oogstte voornamelijk kritiek. De zeer strenge orde van de vergadering had niets van gemoedelijk overleg met burgers in zich maar moest kennelijk voorkomen dat de politieke partijen elkaar verwijten konden maken. Maar verwijten kwamen er van de kant van de belanghebbenden. Richting de ontwikkelaars en richting de gemeentelijke organisatie en die waren niet mals. Het feit dat de verantwoordelijk ambtenaar nog nooit ter plekke was geweest om de situatie in ogenschouw te nemen was er slechts een.

Opvallend genoeg waren de insprekers het er wel over eens dat sociale woningbouw belangrijk is. Ook dat het bebouwen van dit stukje Noordwijk hier best een bijdrage aan kan leveren. Maar zeer ontevreden was men over het college van B&W en in het bijzonder het totaal negeren van de meerdere malen ingebrachte bezwaren. Die heel kort samengevat inhouden dat de verkeersveiligheid onvoldoende wordt gewaarborgd en de leefbaarheid van de omgeving veronachtzaamt. Bovendien zouden er in de procedure een aantal wettelijke regels zijn overtreden. Zoals het ontbreken van een Milieu Effect Rapportage, de gevolgen voor de grondwaterstand, de parkeernormen, de beperkte groenaanplant plus het niet respecteren van bestaande afspraken en het zorgvuldigheidsbeginsel.


Openlijk klonk het verwijt dat de gemeente de aandacht richt de belangen van de ontwikkelaar en NWS-Stek en daarbij de burgers volkomen in de kou laat staan. En dat dit plan er even door heen gedrukt dient te worden.


De verantwoordelijk wethouder Theo Alkemade merkte op dat het ging om een participatie initiatief van Van Rijn Bouw en STEK. En dat het uitwerken van dit plan met sociale woningbouw een duidelijke opdracht van de gemeenteraad aan het college betrof. Hij weerlegde met feiten de angst die er betreffende de verkeersveiligheid waren ingebracht. Zo zouden het aantal verkeersbewegingen geheel passen binnen de gestelde voorwaarden. De maatvoering zou voldoen aan de wettelijke normen waaraan ook de parkeernorm zou voldoen.

Van de kant van de politiek kwamen een aantal vragen en van diverse kanten kwam de suggestie om de beslissingen uit te stellen en de tijd te gebruiken om meer draagvlak voor de plannen te verwerven. Een veel gebruikte politieke handelswijze bij moeilijke dossiers. Of dit uiteindelijk gaat leiden tot het aanpassen van de huidige bouwplannen is nog maar de vraag. Want wanneer er sprake is van een slordige communicatie met belanghebbenden is uitstel gebruikelijk maar van afstel is meestal geen sprake. Wethouder Alkemade was tot slot heel duidelijk: ‘Het woord is nu aan de gemeenteraad’. Wat betekend dat het laatste woord hierover zeker nog niet is gezegd.


De vlag in top voor jubilerend SJC

eeuwfeest n Op zaterdag 26 september viert SJC het feit dat precies honderd jaar geleden de club werd opgericht. Door alle omstandigheden kan er niet op de voor SJC traditionele wijze feest worden gevierd.

Het zit de club in de laatste jaren in enkele opzichten even niet helemaal mee. Maar men kan in ieder geval wel rekenen op veel support van uit de gemeenschap. Ook de vrijwilligers van het Torenklimmen van de Oude Jeroen gaan hun bijdrage leveren. Voormalig raadslid Hans van den Berg nam initiatief en besloot om op de feestelijke dag een feestelijk eerbetoon te brengen aan de Jeroensclub. Van den Berg, van oorsprong Voorhouter, zelf een verwoed voetballiefhebber, Sparta-fan en nog altijd lid van Foreholte, uit zich lovend over SJC. Hij heeft zijn eigen uitleg bij de afkorting. Hij houdt het op Sportief, Joviaal en Creatief.

Hij bekent vanuit Voorhout nog wel eens jaloers naar de prestaties van SJC te hebben gekeken. Hij bewaart wel hele goede herinneringen aan de tijd dat Foreholte en SJC op hetzelfde niveau acteerden. Daarom gaat zo mogelijk hijzelf of anders vriend Harry Beuk zaterdag in alle vroegte de toren in om 4 jubileumvlaggen op de torentrans te plaatsen. Die vragen dan al van verre aandacht voor de jubilerende club.

Bestuurslid Rob Hoogervorst verklapt dat de toren bepaald niet de enige plek is waar de jubileumvlaggen zullen wapperen. Hij ontvouwt een uitgebreid vlaggenplan met vele tientallen vlaggenmasten.

De feestelijke dag van SJC begint met het hijsen van de vaderlandse driekleur op de vuurtoren door voorzitter Herman Meijvogel. Waarna er om 11.00 uur het eerste exemplaar van een jubileumglossy wordt overhandigd aan burgemeester Wendy Verkleij. In de Sint Jeroenskerk, het coronaproof alternatief voor het clubhuis, waar een beperkt aantal gasten voor is uitgenodigd. Die zullen zeker even hun hoofd omhoog heffen om hun blik te werpen op de vrolijk wapperende jubileumvlaggen op de toren van de Oude Jeroen.

Hans van den Berg wil de Jeroensclub feliciteren en gaat 4 jubileumvlaggen op de toren van de Oude Jeroen laten wapperen.