Kees Putman was de winnaar van het verlate Schilderfestival 2020. | Foto: Ina Verblaauw
Kees Putman was de winnaar van het verlate Schilderfestival 2020. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Verlaat Schilderfestival blijkt 'een verrijking’

alternatief n Het Schilderfestival ging dit jaar in gewijzigde vorm. Zonder grote expositietent op het strand, een kleiner aantal deelnemers en een andere periode. Niet juni maar september werd de maand waarin het schilderfestival werd gehouden. En daar waren veel schilders blij mee. Een totaal andere lichtinval en de mogelijkheid om ook Noordwijk bij avond op het doek te zetten. “In juni is het zo lang licht dat het bijna onmogelijk is om de avond te schilderen. Nu kon dit volop. Een verrijking van deze editie van het festival”.

Door Ina Verblaauw

“We hebben heel erg gezocht naar een alternatieve locatie voor de expositie, die wij uiteindelijk vonden bij Museum Oud Noordwijk, waar we heel blij mee zijn”, aldus Angela Stil, medeorganisator van het festival. Officieel werden er geen prijzen uitgereikt. “Mede doordat een aantal deelnemers om veiligheidsredenen afzegden, is daartoe besloten.


Toch meende de jury een winnaar aan te wijzen. Kees Putman, Noordwijker en deelnemer van het eerste uur viel deze eer te beurt, omdat hij volgens de jury “vernieuwend in thematiek en techniek” is.

Kees licht toe: ”ik werk met een paletmes voor de grove techniek en werk dat subtiel af met klein penseel”. Vanaf het fietspad door de duinen werd de natuur door hem op het doek gezet. Het bestuur van het festival kocht één van zijn werken aan en wordt hem een solotentoonstelling aangeboden in editie 2021 van het Schilderfestival.


Online lezing over paus Franciscus

palliam n Op woensdag 23 september van 19.30 tot 20.15 uur zal Vaticaanwatcher Hendro Munsterman online vertellen over hoe hij paus Franciscus ervaart als hervormer.

Begin september bleek dat de paus geen groen licht gaf voor gehuwde priesters omdat de bisschoppensynode die daarvoor juist had gepleit teveel op een parlement had geleken en niet synodaal genoeg had geopereerd. Het is een typische manier van denken van de jezuïet Franciscus. Hij gelooft in 'onderscheiding', in processen, in wederzijdse verrijking en samen op weg zijn. Deze paus is een hervormer. Wat bedoelt Franciscus als hij spreekt over een synodale kerk? Welke hervormingen zijn dan van hem te verwachten? Meer informatie en inschrijving: www.palliam.nl