Judith Sandriman: ' er werd ook echt geluisterd naar wat er is gezegd.' | Foto: Willem Krol
Judith Sandriman: ' er werd ook echt geluisterd naar wat er is gezegd.' | Foto: Willem Krol Foto: KROLFOTO 0622505508

Visie voor de toekomst

toekomst n Een uitgebreid participatieproces, met 30 toekomstvisies van inwoners en een redactieteam van bewoners en gemeente dat schrijft aan de Omgevingsvisie Noordwijk. De afgelopen maanden stonden in het teken van dit proces.

Ook voor Judith Sandriman, één van de betrokken bewoners die, samen met haar team, een toekomstvisie schreef en onderdeel was van het redactieteam. Eerder spraken we Judith al over haar visie voor de toekomst van Noordwijk, aan het begin van het hele proces. We blikken met Judith terug en we kijken naar de Omgevingsvisie zoals die er nu ligt.

“Deze Omgevingsvisie beschrijft zowel de huidige situatie, als de droom van de Noordwijker per dorp. Met grote, globale veranderingen goed in acht genomen.”


Belang van bewoners

De mensen die hebben meegedaan hebben echt hun best gedaan om goed aan te geven wat de identiteit van Noordwijk is. En wat we hopen voor de toekomst. Dat maakt deze Omgevingsvisie ook zo sterk, als de gemeente werkt met dit document, weet je zeker dat je in het belang van de bewoners werkt. De burgerparticipatie is wat dat betreft goed ingevuld.

De gemeente heeft goed geholpen in het hele participatieproces. Er was volgens Judith voldoende ruimte om bij te sturen en feedback te ontvangen. Door onder andere het webinar, het digitale platform en het redactieteam. “En er werd ook echt geluisterd naar wat er is gezegd.”

De Omgevingsvisie is een uitnodiging om plannen en ideeën in te dienen. Dat was ook een onderdeel in het redactieteam. Judith: “daar is over nagedacht, hoe ga je dit als uitnodiging gebruiken?”

De Omgevingsvisie is straks het document dat initiatiefnemers kunnen gebruiken om hun idee te toetsen. Ook voordat het idee wordt ingediend bij de gemeente. Want initiatiefnemers krijgen meer ruimte, maar ook meer verantwoordelijkheid. De Omgevingsvisie is daarbij cruciaal. “Ik hoop dat de Omgevingsvisie een leidraad is. Niet alleen voor deze gemeenteraad, maar ook voor de toekomst. Ik denk dat het document ook voor de lange termijn goed werkbaar is.”

Op 30 september is de eindbijeenkomst. We presenteren het eindproduct van de bewoners en kijken door naar de toekomst. Kijk voor meer informatie op mijntoekomst.noordwijk.nl