| Foto: archief.
| Foto: archief. Foto: archief

Tonknuppelen op erfgoedlijst

noordwijkerhout n Tonknuppelen komt op de landelijke lijst van immaterieel erfgoed. Het Noordwijkerhoutse volksspel krijgt daarmee dezelfde status als de skûtsjesilen, het sinterklaasfeest, de harddraverij van Hillegom en het met de hand gemaakte en beschilderde Delfts blauw. Doorgeven van generatie op generatie en van persoon op persoon: Immaterieel erfgoed is de schakel tussen heden, verleden en toekomst.

Het is cultuur van nu, geeft een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties

Tonknuppelen wordt al meer dan honderd jaar gehouden. Doel van het spel is om een ton, die met een touw aan een houten stelling hangt, van zon 20 meter afstand met een oude bowlingpin, kapot te gooien. Als het balletje, dat in de ton is, eruit valt, is degene die dit voor elkaar heeft gekregen de winnaar. Vroeger noemden ze het evenement katknuppelen omdat – heel wreed – in de ton een levende kat zat.

Het spel wordt jaarlijks gespeeld tijdens de eerste volle week van september, als de Oranjefeesten op het programma staan. Normaal doen er een kleine zevenhonderd volwassenen en tegen de honderd kinderen mee aan het tonknuppelen. Dit jaar gaat het spel vanwege de corona niet door.


De landelijke commissie van het erfgoed zag in dat gezien de lange historie en de jaarlijkse grote aantallen deelnemers Tonknuppelen Noordwijkerhout niet mocht ontbreken op deze reeds prachtige verzameling van erfgoed. “Wij zijn als Oranjevereniging Noordwijkerhout reeds langere tijd in gesprek met de beheerders van deze erfgoedlijst en zijn er trots op, juist nu tijdens de kermisperiode van 2020, te kunnen melden dat ons mooie evenement er echt toe doet in Nederland.

Juist nu de kermis en haar evenementen door ons allen bekende redenen niet in hun normale vorm plaats kunnen vinden, is het mooi dat we toch iets positiefs kunnen melden. Want we zijn natuurlijk van plan om het Tonknuppelen zo gauw de situatie het toelaat weer te organiseren.”

Tijdens de uitzending aanstaande woensdag om 10.00 uur is te horen hoelang precies het Tonknuppelen al bestaat.


Kick-off voor bruggers Leeuwenhorstcollege

Noordwijkerhout n In het Forum van college Leeuwenhorst werd vorige week het startsein gegeven voor de eerste schooldag van de nieuwe brugklasleerlingen. Om deze spannende tijd goed te kunnen beginnen stond er een hele introductieweek op het programma.

Door Jasper Out

Alle brugklassen doorliepen een wisselprogramma met verschillende activiteiten zoals onder andere een escape room, een crazy88 met 88 opdrachten in de school en een sportmiddag. “Alle onderdelen zijn er op gericht dat de kinderen elkaar, de nieuwe mentor maar natuurlijk ook de school goed leren kennen”, vertelt Pauline van Eeden, waarnemend brugklascoördinator.


Bruggerfeest in de buitenlucht

“Naast alle kennismakingsactiviteiten hebben we de leerlingen ook meteen zo goed mogelijk geholpen om een goede start op school te maken met bijvoorbeeld een Google cursus, een blok over studievaardigheden en door samen het rooster een keertje proef te lopen door het schoolgebouw.” Ook maakte de leerlingen kennis met de brugcoaches, derdejaars leerlingen die de brugklasmentoren ondersteunen om de leerlingen zich thuis te laten voelen op Leeuwenhorst.

Net als elk jaar werd de eerste week afgesloten met een fantastisch bruggerfeest. Vanwege corona werd dit feest dit jaar voor het eerst buiten gevierd, iets dat zorgde voor een bijzondere sfeer. Van Eeden: “We denken dat we dat er voor volgend jaar gewoon inhouden!” De ECL, Evenementen Commissie Leeuwenhorst, had ook buiten weer gezorgd voor een lichtshow en een podium opgebouwd voor de verschillende dj’s. Niet alleen de brugklasleerlingen zijn het jaar op een leuke manier begonnen. Tijdens de eerste weken van het schooljaar staan er onder andere ook activiteiten bij BeachBreak in Noordwijk of bij het poldersporten in de Kwakel op het programma. Na een paar maanden waarin het onderwijs vooral op afstand plaats vond is iedereen nu weer vol goede moment met leuke eerste dagen aan het nieuwe schooljaar, gewoon op school, begonnen.

Een feestje voor de nieuwkomers in de buitenlucht. | Foto: Jasper Out.