Bij de werkzaamheden aan het Palaceplein wordt een deel van de Atlantikwall  blootgelegd. | Foto: WS
Bij de werkzaamheden aan het Palaceplein wordt een deel van de Atlantikwall blootgelegd. | Foto: WS Foto:

Graafwerken stuiten op historie

monument n De gemeente Noordwijk wil de werkzaamheden aan het Palaceplein benutten om een historisch feit, de tijdens de tweede Wereldoorlog gerealiseerde Atlantikwall, in herinnering te houden. Er wordt mogelijk een deel van anderhalve meter blootgelegd en geborgen; om elders als monument te worden opgesteld.

De Atlantikwall, was de verdedigingslinie die in opdracht van Hitler langs de gehele westkust van Europa werd aangelegd om een invasie vanuit de Noordzee te voorkomen.

Op veel plaatsen langs de westkust zijn de resten ervan nog zichtbaar. In Noordwijk en Katwijk lagen een aantal steunpunten van het Duitse leger die elkaar vuurondersteuning moesten kunnen geven. Delen van de geschutstellingen, munitiebergplaatsen en ander bunkers zijn op verschillende plekken in het duingebied te herkennen. Noordwijk heeft daarom al een zogenaamde Atlantikwall-wandelroute.


‘We hebben nu de kans’

Met het plaatsen van een zichtbaar monument in het toeristisch gebied wil men een en ander levendig houden. Verantwoordelijk wethouder Roberto ter hark zegt: ‘We hebben nu de kans om het verhaal over bezetting, oorlog en bevrijding te blijven vertellen’. De wethouder ziet het als een welkome aanvulling op het bestaande Atlantikwall Museum, het Engelandvaardersmuseum en de genoemde wandelroute.

Als er tijdens de werkzaamheden een geschikt stuk muur kan worden blootgelegd dan wil men daarvan een stuk afzagen en bergen.

Het college van burgemeester en wethouders is voornemens om hiervoor €16.000,00 voor te gaan reserveren. Die zullen bovenop de projectkosten van het Palaceplein komen. Het project Palaceplein is noodzakelijk om de reconstructie van de Parallelboulevard uit te voeren. In het totaalplan is reconstructie van dit gemeentelijk parkeerterrein noodzakelijk. Ook al om uiteindelijk ook een goede ontsluiting van de Koningin Wilhelminaboulevard te realiseren.

De eerste werkzaamheden die juist deze week zijn begonnen zullen voorlopig tot februari 2021 gaan duren. Waar het monument gaat worden geplaatst is nog niet duidelijk geworden.