Het VVV/kantoor in Noordwijkerhout is het startpunt voor de monumentenfietsroute. | Foto: PR
Het VVV/kantoor in Noordwijkerhout is het startpunt voor de monumentenfietsroute. | Foto: PR Foto:

Fietstocht langs Zilkse en Noordwijkerhoutse monumenten

Leermo(nu)menten n In veel plaatsen is Open Monumentendag in verband met de beperkende coronamaatregelen afgelast, zo ook in Noordwijkerhout.

Om toch aandacht aan Open Monumentendag te schenken heeft Vereniging Dorpsbehoud een fietsroute uitgezet langs de monumenten en bijzondere panden in Noordwijkerhout en De Zilk.

De fietsroute is vastgelegd in een mooie folder met foto’s en informatie over de monumenten. De route start in het dorpscentrum. De lengte van de route is ongeveer 27 kilometer.

Open Monumentendag valt dit jaar op 12 september. Dit jaar is het thema van de Open Monumentendag ‘Leermo(nu)menten’. De bedoeling daarvan is de nadruk te leggen op beleving in en van het monument. In elk monument valt iets te beleven en te leren. Behalve een aantal kerken zijn de monumenten niet open voor bezoek, maar met de informatie in de folder wordt er van elk monument een beeld geschetst van het verleden en het heden Er valt dus toch iets te leren en zo wordt de doelstelling van deze monumentendag voor een groot deel ingevuld.

Een bekende plek in Noordwijkerhout is zonder twijfel het VVV-kantoor, gevestigd in Dorpsstraat 8. In dit monument, een goed begin van de fietsroute, is de routekaart vanaf vrijdag 11 september gratis af te halen. Openingstijden van de VVV: 10.00-14.00 uur. Zaterdag 12 september opent de VVV om 9.30 uur.

De fietsroute is beschikbaar voor alle belangstellenden binnen en buiten Noordwijkerhout en De Zilk. Uiteraard kan men de kaart ook gebruiken op zondag 13 september en de daarop volgende dagen.


Leer je levensverhaal schrijven

workshop n Wanneer je altijd al je levensverhaal op papier hebt willen zetten, dan is dit je kans. Op vrijdag 11 september start bij Palliam een vierdelige schrijfworkshop met de bekende Katwijkse schrijfster Eva Burgers.

Eén van de opvallendste schrijftrends van dit moment is de autofictie. Dat is een levensverhaal waarin werkelijk gebeurde feiten zijn vermengd met allerlei verzinsels. In deze workshop leer je hoe je over een bepaalde periode uit je leven of een voorval kunt schrijven. Wat je allemaal niet meer weet vul je aan met je eigen verbeelding. Het resultaat is een spannende wereld die dichtbij de realiteit ligt. De workshop is verder op vrijdag 16.10, 13.11 en 11.12. en wordt steeds van 9.30 tot 12.00 uur gehouden aan de Nieuwe Zeeweg 75. www.palliam.nl