Het redactieteam heeft afgelopen donderdag voor het laatst vergaderd. | Foto: PR
Het redactieteam heeft afgelopen donderdag voor het laatst vergaderd. | Foto: PR Foto:

Visie voor de toekomst

definitief n Donderdag 27 augustus kwam het redactieteam voor het laatst bij elkaar. Na deze bijeenkomst is de Omgevingsvisie Noordwijk definitief! Een mijlpaal in een intensief participatietraject.

De sfeer was opnieuw productief. Net als in de vorige edities van dit overleg, liep het redactieteam de concepttekst goed door. Ditmaal was de tekst echter bijna compleet. De puntjes werden op de ‘i’ gezet. De tekst werd nog eens grondig doorlopen, om te kijken of de inbreng vanuit de visie echt goed is verwerkt.


Er kwam bijvoorbeeld een vraag over de werking van de omgevingsvisie; hoe lees je dit document? De Omgevingsvisie wordt zo geschreven, dat iedereen ermee overweg kan. Iedereen met een idee voor een initiatief, weet door de Omgevingsvisie hoe dat idee tot bloei kan komen.


Terugkijken

Uiteraard was er ruimte om terug te kijken. Op het functioneren van het redactieteam, maar ook op het gehele participatietraject. Eén van de bewoners: “in de coronatijd is het ontzettend lastig om goed samen te werken, toch hebben teams dat online voor elkaar gekregen. Het is knap hoe dat toch is gelukt.”

Het is natuurlijk aftasten, deze manier van werken. Voor zowel bewoners als gemeente is een andere rol vereist. De gemeente en bewoners als samenwerkingspartners. Dat komt terug in de visie, maar ook als reactie van één van de ambtenaren: “ik ben benieuwd hoe het nu gaat lopen, het is allemaal best nieuw. Maar de visie spreekt aan, we denken echt vanuit mogelijkheden”.

Het redactieteam geeft aan dat de omgevingsvisie toegankelijker is geworden. Door bewoners mee te laten schrijven, wordt het vanuit een ander perspectief gezien. Minder beleidstaal, meer gericht op bruikbaarheid en uitnodigen.


Om de Omgevingsvisie te vieren, organiseert de gemeente een feestelijk slotbijeenkomst, voor alle bewoners van Noordwijk, op 30 september. Meer informatie volgt. Benieuwd hoe de visie er nu uit ziet? Kijk op mijntoekomst.noordwijk.nl