Helaas geen kermis dit jaar... | Foto: archief
Helaas geen kermis dit jaar... | Foto: archief

Feestweek De Zilk in aangepaste versie

DeZilk n De feestweek in De Zilk duurt van 29 augustus tot en met 2 september, maar ziet er, door de maatregelen die van overheidswege zijn opgelegd om verdere verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan, heel anders uit dan voorgaande jaren.

De organisatie laat weten: "Voor ons als Feestcommissie is het wel duidelijk dat de Feestweek dit jaar niet op de gebruikelijke manier georganiseerd kan worden. Erg jammer natuurlijk, maar omdat wij het geen optie vinden om helemaal niets te doen voor onze inwoners, hebben wij in overleg met de gemeente Noordwijk, een beperkt programma samengesteld. De activiteiten staan uitgebreid omschreven op: www.feestcommissiedezilk."

Het programma is aangevuld met een coronaproof drive-in bioscoop en de collecte gaat, in verband met het niet doorgaan van veel activiteiten, niet door.

"Naast onze verantwoordelijkheid doen wij uiteraard ook een beroep op alle deelnemers om de door de overheid gestelde regels op te volgen: alleen samen krijgen we corona onder controle."

Als troost voor onze “kleine” Feestweek hoeft een oliebol of appelbeignet niet te ontbreken, want de Hollandse gebakkraam staat deze dagen in het dorp."

Zaterdag 29 augustus

Tennistoernooi (vooraf inschrijven)

Drive-in bioscoop (vooraf inschrijven)

Zondag 30 augustus

Viswedstrijd voor jeugd en volwassenen

Autopuzzelrit (vooraf inschrijven)

Dinsdag 1 september

Pubquiz (vooraf inschrijven)

Woensdag 2 september

Straattekenen (georganiseerd door De Egelantier)

Karikatuurvoetbal voor de jeugd

Puzzelwandeltocht.


De Feestweek wordt helaas niet afgesloten met het traditionele vuurwerk.


Parochie Sint Maarten viert weer samen de H. Eucharistie

Noordwijk(erhout) n Na het uitbreken van de pandemie in ons land zijn ook de katholieke kerken noodgedwongen gestopt met het houden van openbare kerkvieringen.

Slechts in beperkte mate waren kleine samenkomsten mogelijk, voor een uitvaart of een huwelijk. Parochianen van Sint Maarten konden digitaal meevieren, of naar de mis kijken op NPO2. In het weekeinde van 4 en 5 juli 2020 gingen de zeven kerken van de parochie Sint Maarten weer open voor kerkvieringen. Vooralsnog waren dat alleen woord- en gebedsvieringen, geen eucharistie. Want het uitreiken van de H. Communie werd een te groot gezondheidsrisico geacht.

In de katholieke traditie is eucharistie vieren veel méér dan een gedachtenisbijeenkomst. De parochianen van Sint Maarten dan ook heel blij dat zij sinds begin augustus weer eucharistie mogen vieren en de H. Communie kunnen ontvangen.

Een oudere heer wandelt leunend op zijn wandelstok de kerk binnen. “Wat ben ik blij dat ik straks weer de communie krijg’, zegt hij. En hij vervolgt: “Ja, het was natuurlijk mooi dat je een mis kon volgen op de televisie, en ik heb ook wel eens digitaal gekeken naar de vieringen vanuit Warmond. Kwam die laptop die ik een paar jaar geleden kocht om te kunnen mailen toch maar mooi van pas. Ik vond het eerst nog wel ingewikkeld hoe je een reservering kon maken om naar de kerk te gaan, maar daar hebben mijn kinderen me mee geholpen. En toen bleek het niet eens zo moeilijk te zijn. Gewoon klikken op de rode knop midden op de website van de parochie. Kind kan de was doen."


Coronamaatregelen

Uiteraard worden alle voorschriften van het RIVM en van de Nederlandse bisdommen goed in acht genomen, want zorgdragen voor een goede gezondheid van alle bezoekers blijft een belangrijk uitgangspunt.


In memoriam Frans van der Geest

ingezonden n Van Dolf Hulspas, voorzitter Senaat der Kaninefaaten en Frits Warmerdam, voorzitter carnavalsvereniging De Kaninefaaten ontving de redactie het volgende bericht.

"Op donderdag 13 augustus 2020 ontvingen wij het trieste bericht dat Frans van der Geest op die dag was overleden. Frans kampte al enige tijd met gezondheidsproblemen. Hij hechtte grote waarde aan de kwaliteit van het leven. In dat licht kwam het overlijdensbericht niet onverwachts maar wel sneller dan gedacht.

Frans is in 1973 lid geworden van carnavalsvereniging De Kaninefaaten en is actief geweest in diverse commissies. Hij was meer een denker dan een doener. In zijn actieve periode kwam hij met de meest briljante ideeën. Niets was te gek. Menig carnavalsstunt is onder het genot van een biertje aan de bar in de Residentie bedacht. En aangezien Frans in die tijd wel van een biertje hield en de Residentie zijn bedrijf was, was hij betrokken bij de totstandkoming van de stoutste plannen. De uitvoering liet hij graag aan anderen over.

In 1981 is Frans gekozen tot 22e Prins der Kaninefaaten, een echte jubileumprins. (Lees het hele bericht op: www.noordwijkerhoutsweekblad.nl)

Afbeelding