Foto: pr
Foto: pr Foto: Piet van Kampen

Volle stranden en overvolle wegen

hitte n Gemeentes waarschuwden de afgelopen dagen om niet naar de kust te komen: de parkeerterreinen waren vol. Met de 'beach shuttle' naar het strand komen kon nog wel. Maar de oproep van diverse gemeentes en veiligheidsregio’s was duidelijk: blijf alstublieft weg.

De toegangsweg naar de Langevelderslag werd afgesloten vanwege de drukte. Zwemmen in Noordwijk was zondag overigens gevaarlijk: de gele vlag was gehesen.

Voor de zesde keer werd dit jaar een hitterecord verbroken. Daarmee werd het oude record van 32,9 graden vermorzeld. Dat stond al sinds 1975.

Aan de kust is het (nog steeds) heet, maar op andere plekken in Nederland is het nog veel warmer. In het oosten en zuiden liep het kwik maandag tegen de 40 graden.

Niet alleen bij zee was het druk. Mensen zoeken ook plassen op. En daar komt een andere boosdoener om de hoek kijken: blauwalg. Op veel plekken is het zwem niet zonder gevaar voor de gezondheid. Kijk op: www.zwemwater.nl voor de veilige wateren in de omgeving.


'Temperatuur stijgt tot kookpunt, handhaving tikt dieptepunt aan'

ingezonden n De redactie ontving van Jacques Berbée een ingezonden mail met bovenvermelde kop. De tekst is in zijn geheel (met foto's) terug te lezen op: www.denoordwijker.nl.

"Zaterdag 8 augustus rond 15:00 uur liep ik langs Groot Hoogwaak en zag tot m’n grote verbazing dat in het duingebied naast de afgebrande manege aan de Northgodreef volop auto’s de duinen in waren gereden en daar vervolgens parkeerden. Nog nooit vertoond! Een aantal foto’s gemaakt en na afloop van m’n loopje getracht Parkeerbeheer te bellen. Uiteindelijk contact gekregen en via een bandje kreeg ik te horen dat ze momenteel gesloten waren en bereikbaar zijn van maandag t/m vrijdag. Na circa 1 ½ uur nog een keer langs gelopen en geen parkeerbon op de voorruiten van deze foutparkeerders kunnen ontdekken.

Noordwijk in topdrukte. Parkeerbeheer niet te bereiken en in geen velden of wegen BOA’s te bespeuren, met name niet in de omgeving van het Wantveld/Bosweg/Northgodreef. Tenslotte rond 15.15 uur het algemene politienummer gebeld...


Najaarsfeesten in teken van code oranje

noordwijk n De traditionele Najaarsfeesten in de gemeente Noordwijk zullen vanwege de coronamaatregelen niet op de gebruikelijke wijze plaats kunnen vinden. Normaal gesproken staat de maand september in het teken van Oranje. Normaal gesproken een uiting van feestelijkheden maar tijdens de coronapandemie een signaal voor gevaar.

De Oranjevereniging Noordwijk heeft zo lang mogelijk gewacht met de keuze of de kermis wel of niet mogelijk zou zijn: "In samenwerking met de kermisexploitanten is er overleg geweest met afdeling vergunningen van de gemeente. Alle partijen waren positief over het organiseren van een kermis mits dit mogelijk is binnen alle coronavoorwaarden. Uiteindelijk blijken de maatregelen zo extreem en kostbaar te zijn dat het organiseren van een kermis niet reëel is. Bovendien speelt ook mee dat het gevaar van nieuwe coronauitbraken op de loer ligt. Dat is wel het eerste wat wij uit naam van Oranje willen voorkomen."

Het betekent concreet dus geen kermis, geen feesttent, geen feestavonden, kortom geen traditionele Najaarsfeesten in Noordwijk Binnen.

"Omdat wij ons niet helemaal uit het veld willen laten slaan door corona willen wij als Oranjevereniging Noordwijk toch enige events organiseren die binnen de geldende coronamaatregelen mogelijk zijn.

Onder voorbehoud zijn dat: De ouderen in Huize Jeroen en Hoogwaak trakteren op een leuke middag buiten in de tuin. Een virtuele wielerronde en golftoernooi. Een drive-in show en met Omroep van de Bollenstreek wordt gekeken naar de mogelijkheid om verslagen van de verschillende events op tv uit te zenden. De communicatie met betrekking tot het programma loopt veel via sociale media en www.oranjeverenigingnoordwijk.nl.

Geen overvolle kermis dit jaar. | Foto: archief.