Vooral de te verwachten verkeersbewegingen door de Albertus van Velzenstraat zorgen voor veel ongerustheid.
Vooral de te verwachten verkeersbewegingen door de Albertus van Velzenstraat zorgen voor veel ongerustheid. Foto:

Te dure grond Julianahofje dwingt tot compact bebouwen

Bouwplan n De nieuwe ontwikkeling op een voormalig tuinbouwgebied aan de Albertus van Velsenstraat kent al een voorontwerpbestemmingsplan. Maar de bouw van 13 sociale huurwoningen en 4 vrije sectorwoningen in het Julianahofje, stuit nog steeds op veel tegenstand.


Omwonenden en andere belanghebbenden hebben al eerder hun bezwaren kenbaar gemaakt aan de politiek. Dat heeft in ieder geval tot gevolg gehad dat de plannen van Stek/NWS zijn doorkruist. Bij de woningbouwcorporatie leefde aanvankelijk de stille hoop uit dat er in de loop van 2019 kon worden begonnen met de bouw, zodat de woningen in 2020 konden worden opgeleverd. Maar dat blijkt inmiddels dus wel erg optimistisch te zijn ingeschat. De vrijgekomen tijd blijkt door projectontwikkelaar Van Rijn Bouw en Stek/NWS echter niet te zijn benut om samen met de omwonenden tot een voor alle partijen aanvaardbaar plan te komen.


Inbreien

Steeds opnieuw blijkt dat de zogenaamde inbreilocaties in de praktijk te maken krijgen met luid protesterende omwonenden. Zoals bij de Schoolstraat en de Nes. Het gaat bij het Julianahofje niet over de bouwhoogte maar over de infrastructurele aanpak. Waarbij vooral de te verwachten verkeersbewegingen door de Albertus van Velzenstraat voor veel ongerustheid zorgen. Omwonenden laten ons weten bepaald niet tegen de bebouwing als zodanig te zijn. Maar dat er wel aanpassingen in de plannen nodig zijn. Een woordvoerder zegt dat men vooral vrees heeft voor de macht van de combinatie Gemeente Noordwijk met van Rhijn Bouw. En dat het project er straks toch door wordt gedrukt zonder tegemoet te komen aan hun ernstige bezwaren. Omdat het voor veel Noordwijkerhoutse raadsleden, die nog nooit ter plekke zouden zijn geweest, een ver van mijn bed show is.


Grondprijs

In de vorige collegeperiode was er in de raad beperkte discussie over de omvang van de plannen. Daarnaast werd even aandacht gevraagd voor het opdrijven van de grondprijs. Waardoor compacter bebouwen financieel noodzakelijk is. Lijst Salman en CDA constateerde bovendien dat ‘dat handige ontwikkelaars heel slim gebruik maken van een extra beschikbare gemeentelijk donatie’.

Het college wil echter doorgaan op de ingeslagen weg. Deze week lag er opnieuw een smeekbede van een belanghebbende in de postvakjes van de fractievoorzitters. Waarin opnieuw aandacht wordt gevraagd voor de ernst van de toekomstige verkeerssituatie. Intussen lijkt het college daarvan nauwelijks onder de indruk te zijn.

In september gaat de gemeenteraad opnieuw worden gevraagd om akkoord te gaan met het uitvoeren van de plannen van Stek/NWS en Van Rhijn Bouw om het Julianahofje snel te realiseren. Een belangrijk moment voor de omwonenden. Die hopen dat ze bij de gemeenteraad nu wel gehoor zullen vinden.


Bruisend Noordwijk stelt vragen over Keuvel-drukte

politiek n Mede naar aanleiding van recent gestelde schriftelijke vragen over de verkeerssituatie op de Keuvel en berichten op de sociale media, heeft Jaap de Moor (Bruisend Noordwijk) een aantal bezoeken gebracht om kennis te kunnen nemen van de huidige situatie op de Keuvel.

Zaterdag 17 juli bleek een drukke dag met veel geparkeerde fietsen en brommers, waarop het volgens een bevoegd BOA niet zou helpen om te verbaliseren, mede door de 'stroeve gesprekken' met het winkelend publiek. De Moor heeft woensdag 22 juli gesproken met winkeliers en de parkeergarage van Broeklanden bezocht. In de vragen aan het college vraagt hij onder meer in hoeverre het college op de hoogte is van de structurele overlast en zo ja, of er planvorming is voor verbetering. Hij stelt daarbij voor om een gedeelte van de parkeergarage van Broeklanden als fietsenstalling geschikt te maken.


Aardwarmte moet in 2024 woningen van warmte voorzien

Geothermie n Noordwijk moet volgens politici van het gas af. De partijen geloven in meerderheid in het opwekken van energie zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Inmiddels spreekt men van kansrijke mogelijkheden voor geothermie.


Medio 2019 hebben de gemeente Katwijk en Noordwijk gezamenlijk opdracht gegeven voor een nader bureauonderzoek naar de potentie van Geothermie. En die potentie blijkt hoopgevend. Geothermie is warmte die wordt gewonnen uit de bodem die onder ons ligt. Die moet worden benut om woningen, kantoren en bedrijven te verwarmen. Warm grondwater wordt uit waterhoudende grondlagen onttrokken en de warmte gaat via een warmtewisselaar in een energiecentrale en via een speciaal warmtenetwerk naar de gebruiker. Het gebruikte en afgekoelde grondwater gaat terug de bodem in.


Opsporingsvergunning

Niet verwonderlijk is dat energiegigant Shell deze ontwikkeling van nabij wil gadeslaan. De multinational heeft zich dan ook samen met 2 andere bedrijven, te weten Firan en D4,aangemeld bij het ministerie. Er is gezamenlijk een aanvraag gedaan om in aanmerking te komen voor een ‘aardwarmte opsporingsvergunning’. Shell richt zich op ontwikkelen en exploiteren. Firan, een dochter van Alliander gaat het om het transport van de warmte via nieuwe infrastructuren. D4 is een ontwikkelaar in energietransitie die wil initiëren en financieren.

Uit het onderzoek zou inmiddels duidelijk zijn geworden dat ook Noordwijk kan profiteren van bodemwarmte. Op de gemeentelijke website lezen we dat er in een eerste fase al 30-60 MWth warmte uit de bodem kan worden gewonnen. Een ruime schatting is dat er tussen de vijftien en de dertig duizend woningen van warmte kunnen worden voorzien. De drie genoemde bedrijven willen met de betrokken gemeenten, waaronder de gemeente Noordwijk, heel snel een intentieovereenkomst sluiten.


Consument

Het Noordwijkse college heeft inmiddels de gemeenteraad via een brief geïnformeerd over deze op handen zijnde ontwikkeling. Hierin staat onder andere dat het initiatief uitgaat van een start met winnen van warmte aan de oostkant van Noordwijk, ter hoogte van de Leeweg. En dat men denkt het in 2024 te gaan exploiteren.

Een andere ambitie is om door middel van het koppelen van lokale warmtenetten, waarbij ook wordt gedacht aan uitwisseling van restwarmte en geothermie met de Greenport Aalsmeer, op te schalen naar een Warmterotonde Rijnland'.

Natuurlijk spelen hier grote commerciële belangen in samenhang met principiële politieke doelstellingen. Hoe de belangen van de consumenten, zowel financieel als in de praktijk worden bewaakt, is nog nauwelijks duidelijk.