NRB gaat voor digitale collecte

Collecte n De Noordwijkse Reddingsbrigade (NRB) houdt in de eerste week van juli altijd de jaarlijkse collecteweek. Helaas kan dat dit jaar niet doorgaan vanwege de COVID-19 maatregelen. Om de NRB toch onder de aandacht te brengen is de collecte dit jaar digitaal.

De NRB verleent EHBO op het strand. Om dit te kunnen blijven doen zijn er diverse materialen benodigd. De huidige behandeltafels zijn nu aan vervanging toe. De opbrengst wordt gebruikt voor de aanschaf van nieuwe EHBO-behandeltafels voor de strandposten.

Via www.reddingsbrigadenoordwijk.nl kan men een eenmalige donatie doen.


Kettingrukkers actief in regio

beroving n De afgelopen twee maanden zijn in Leiderdorp, Lisse, Hillegom en Voorhout in totaal zes dames beroofd van hun gouden ketting. Omdat de impact op de slachtoffers zeer groot is, wil de politie mensen alert maken op deze extreem laffe vorm van beroving.


Jur Westra van politieteam Leiden Noord licht toe: 'Elke diefstal is natuurlijk strafbaar. Maar als je het als dader specifiek gemunt hebt op een kwetsbare doelgroep, hebben wij daar als politie echt geen goed woord voor over. Wij zetten hoog in om de verantwoordelijken in de kraag te vatten.' Daarom startte onlangs een rechercheonderzoek en wil de politie aandacht in de media voor deze berovingen. Op basis van de verklaringen van de slachtoffers lijkt er sprake te zijn van verschillende daders. Ook zijn er geen aanwijzingen voor een georganiseerd verband.

De werkwijze van de daders is laf. Ze trekken de ketting van achteren met kracht van de hals van het vaak oudere slachtoffer. Het is lastig om een advies te geven om een beroving te voorkomen. Westra: ‘We vinden het wel nodig om mensen alert te maken op deze vorm van berovingen.'