De Buurtsportcoaches zijn gestart met een speeltuinentour in Noordwijkerhout en De Zilk. | Foto: Caroline Spaans
De Buurtsportcoaches zijn gestart met een speeltuinentour in Noordwijkerhout en De Zilk. | Foto: Caroline Spaans Foto:

Buurtsportcoaches houden speeltuinentour

noordwijkerhout n Vorig jaar zijn de Buurtsportcoaches gestart met een speeltuinentour in Noordwijkerhout. Hierbij bezochten zij in een tijdsbestek van twee à drie weken diverse speeltuinen om het buiten spelen onder de aandacht te brengen.

Vanaf woensdag 10 juni vindt er weer een speeltuinentour plaats, waarbij acht speelplekken in Noordwijkerhout en De Zilk worden bezocht. Tijdens deze tour proberen de Buurtsportcoaches zoveel mogelijk kinderen in beweging te brengen. Hierbij laten ze zien dat je in de speeltuin leuke spelletjes kan doen zonder allerlei materialen te gebruiken.


De tour is voornamelijk gericht op kinderen van vier tot en met twaalf jaar en inschrijven is niet nodig.


Woensdag 10 juni vindt het eerste bezoek plaats bij de Simon Emtinckstraat in Noordwijkerhout. Bekijk de flyer of bezoek de Facebookpagina Buurtsportcoach gemeente Noordwijk voor meer informatie.


Even kijken op www.https://www.sportbedrijfnoordwijk.nl/ onder de tab nieuws geeft eveneens informatie over wanneer en waar de coaches zijn te vinden.


Maja van Hall ontvangt koninklijke onderscheiding

Officier n Burgemeester Wendy Verkleij heeft op vrijdag 5 juni een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan mevrouw M.L (Maja) van Hall-Blom.

Mevrouw Van Hall-Blom was in de jaren zestig een van de eerste Rooie vrouwen, een organisatie die zich inzette voor de emancipatie van vrouwen. Zij legde mede de basis voor verdere verzelfstandiging van vrouwen.


Zij is sinds 1955 actief als kunstenares en woont en werkt sinds 1972 in Noordwijk. Zij maakte beelden, vaak met een kritische blik naar de maatschappij, zoals met de figuur van de stofzuigende vrouw (Sloofje) uit 1967 en de Filosloof uit 2003. In 1969 won zij samen met de Jules Vermeire, een Belgische beeldhouwer, de Jacob Hartogh Materiaalprijs. In de jaren zeventig veranderde haar werk en maakte zij ingebonden figuren in brons. Vanuit deze beelden ontwikkelde zij een meer gestileerde vormtaal die grote en krachtige beelden opleverde. In de jaren 80 werd zij een van de iconen van de Nederlandse beeldhouwkunst en was zij een rolmodel voor haar vrouwelijke collega’s. Via haar werk gaf zij de vrouwenemancipatie een gezicht.

Naast het vervaardigen van kunstwerken heeft mevrouw Van Hall-Blom ook vrijwillig (bestuurs)functies vervuld. Zij zat o.a. in de Adviescommissie beeldende Kunsten van de gemeente Utrecht, was jurylid beeldhouwen voor de Prix de Rome en jurylid voor de Charlotte van Pallandtprijs. Voor Charlotte van Pallandt was zij een goede vriendin en later ook mantelzorgster.


In haar woonplaats Noordwijk stelde zij regelmatig haar woning open voor publiek tijdens (kunst)evenementen. Zij ontving van toenmalig burgemeester Rijpstra in 2018 de Zilveren vuurtoren voor haar werk en verbondenheid met Noordwijk.


Mevrouw Van Hall-Blom heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de Nederlandse beeldhouwkunst en heeft daarmee ook de vrouwenemancipatie in Nederland bevorderd. Zij wordt gekwalificeerd als “iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd” en die “werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben”.

Gezien de aard, duur, uitstraling en betekenis van de activiteiten is zij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Maja van Hall werd benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau.  | Foto: krolFoto