Groen?

Noordwijk presenteert zich in ons land en in het buitenland als een “Bloemenbadplaats’. Uiteraard is dat in het begin van het bollenseizoen makkelijk zichtbaar. De velden rondom het dorp staan volop in bloei en velen komen naar de streek om te genieten ‘in geuren en kleuren’.


Maar het beheer van groen in Noordwijk roept nogal eens veel vragen op. Denken we aan de ‘Groene Long’ in de wijk. Veel bomen en struiken overleefde een rigoureuze snoeibeurt niet. In een broedseizoen zo te kortwieken stuitte veel inwoners hard tegen de borst.

Nu kan er geconstateerd worden dat snoeien ’volgens schema’ nog steeds de gemoederen bezig houdt. Bermen met bloeiende voorjaars- en zomerbloemen overleven het maaiwerk niet en bijen en andere insecten gaan tevergeefs op zoek naar ‘eten’ en de vogels missen zo ook voedsel voor hun jonkies.

Ook werden de inwoners ‘verblijd’ met het bericht dat de groenbakken niet elke week geleegd zouden worden. Alle maden (en reeds vliegende insecten) kunnen zo goed tot leven komen en zorgen voor overlast in deze warme tijden.

Beste panelleden: hoe groen is de gemeente Noordwijk als we al deze zaken in ogenschouw nemen?