Tessa Yanover overhandigde de burgemeester zonnebloemzaailingen. | IV
Tessa Yanover overhandigde de burgemeester zonnebloemzaailingen. | IV Foto:

Watermanagement op landgoed Calorama

watersensors n De afgelopen zomers waren extreem droog. En ook dit jaar is er nog maar weinig regen gevallen. Ook op Landgoed Calorama is de droogte goed merkbaar. Zeker voor de aanplant van de meer dan dertig nieuwe bomen is het heel belangrijk om voldoende water beschikbaar te hebben. Daarom worden er op het landgoed sinds vorig jaar sensoren gebruikt die nauwkeurig de bodemvochtigheid monitoren.

Samen met het bedrijf Beacon Fields uit Noordwijk zijn op verschillende plekken in het park meerdere sensoren geplaatst. Directeur Robert Kraayvanger van Beacon Fields: “Op afstand kan via de mobiele telefoon constant de vochtigheid van de bodem bekeken worden en dus op tijd water gegeven worden”

Het bestuur van stichting Landgoed Calorama is er erg mee geholpen: “Het is ontzettend fijn om precies te kunnen zien waar het water het hardst nodig is. Cruciaal voor de jonge bomen, maar ook om te voorkomen dat teveel water wordt gegeven op plekken waar het minder nodig is. Zo blijven we de droogte de baas en houden we op een duurzame manier het park in goede conditie”.


Als onderdeel van de renovatie van het landschapspark worden er de komende maanden nog meer herstelwerkzaamheden verricht op het landgoed. De voortgang is te volgen via www.calorama.nl


Doe mee met Virtuele Strandlopen

hardlopen n Het is niet mogelijk om de StarBalm Strandlopen daadwerkelijk te organiseren. Vanwege de coronacrisis mogen er tot 1 september geen evenementen plaatsvinden.

De Commissie Strandlopen van NOVO vindt het ontzettend jammer dat deze traditie, die al 49 jaar bestaat, hierdoor wordt onderbroken. Daarom zullen we op een van de eerste donderdagen van september, als de regels het toelaten, een eenmalige loop organiseren. Details worden in augustus bekend gemaakt.

Daarnaast wordt iedereen uitgenodigd om, als alternatief, mee te doen met een virtuele loop. Dat houdt in dat iedereen zelf een afstand loopt van 2, 4 of 8 kilometer, net als bij de echte strandlopen. Doe dat bij voorkeur in een shirt van een van de vorige strandlopen. Stuur vervolgens een foto van je loop naar ons zodat we via Facebook en Website iedereen kunnen laten zien dat er ondanks corona toch gepresteerd kan worden. Kijk op www.strandlopen.nl hoe dat moet worden gedaan.

De loop moet worden gehouden in de periode die gelijk is aan de gezamenlijke strandlopen, namelijk tussen 11 juni en 15 augustus 2020. Op deze manier kan iedere enthousiaste strandloper het plezier van de zomerse lopen delen. Deelnemers kunnen zich hiervoor schrijven op www.strandlopen.nl tegen betaling van een bijdrage van € 3,50.

De Commissie Strandlopen hoopt dat de website wordt gevuld met heel veel vrolijke foto’s. Als herinnering ontvangt elke deelnemer aan deze virtuele strandlopen een vaantje.


Zonnebloemen voor de burgemeester

zaailingen n Woensdag 27 mei overhandigde Moedertje Groen Tessa Yanover drie zonnebloemplanten aan burgemeester Wendy Verkley. Door de huidige tijd gaat alles net even anders. Reden voor Tessa om een zonnebloem groeiwedstrijd te organiseren. Om mensen in het zonnetje te zetten en tevens aandacht te geven aan de groeiende insectensterfte.

Mevrouw Verkley nam de drie planten graag in ontvangst. Eén zonnebloem krijgt een plekje in haar tuin. De twee andere plantjes gaan naar de tuin van het gemeentehuis Noordwijk en Noordwijkerhout. De altijd enthousiaste Tessa vertelde over het belang van bloemen voor de bijen en andere insecten.

Tessa houdt dit jaar een Noordwijks Kampioenschap zonnebloem groeien. Zij kweekte thuis meer dan 250 kiemplantjes voor de wedstrijd en werd blij verrast door het grote aantal deelnemers. Tot 1 juni konden de plantjes worden opgehaald. Wat niet is opgehaald wordt gedoneerd aan de verzorgingstehuizen in Noordwijk en Noordwijkerhout.