Leiding geven aan digitaal vergaderen door  de gemeenteraad is bij de burgemeester in goede handen gebleken. | Foto: WS
Leiding geven aan digitaal vergaderen door de gemeenteraad is bij de burgemeester in goede handen gebleken. | Foto: WS Foto:

Digitaal vergaderen gaat politiek goed af

raad n De gemeenteraad vergaderde ook vorige week nog op afstand en digitaal. Ondanks de beperkingen een tweetal goed te volgen politieke vergaderingen waarbij voorzitter Wendy Verkleij bekwaam leiding wist te geven. Ook de raadsleden, woordvoerders en collegeleden verdienen een compliment. De mogelijkheid tot directe interrupties, zonder het hinderlijke geloop naar een interruptie microfoon en gehannes met stempasjes, blijkt een enorme verbetering binnen het politieke debat.

De gemeenteraad moest zich deze keer uitspreken over een nieuwe manier van handhaven door de Intergemeentelijke Sociale Dienst en de andere aanpak bij de controles op het al of niet terecht gebruik maken van uitkeringen. Van zowel de Participatie Wet (PW), Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ) Inkomensvoorziening voor Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte Werknemers (IOAW), de Wet Maatschappelijke (Wmo) Ondersteuning en de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening (Wgs).


Er is op signalen vanuit de maatschappij een nieuwe visie geformuleerd die gebaseerd is op een concept met de titel ‘hoogwaardige handhaving’. Waarbij zowel preventie als controle,alsmede sanctionering, belangrijk worden geacht. De gemeenteraad uitte zich lovend over de nieuwe aanpak van handhaving bij misbruik. Alleen vanuit GroenLinks kwam tegengas. Louis Koppel stelde vast dat men met de nieuwe aanpak uitgaat van achterdocht en spionage terwijl volgens zijn partij vertrouwen in de aanvragers uitgangspunt zou moeten zijn. Hij vreesde voor inbreuk op de privacy. GroenLinks bleek uiteindelijk als enige partij tegen de visie van de ISD en dus tegen het collegevoorstel te zijn.


Woningmarkt

De gemeenteraad besprak het groeiende probleem van in toenemende mate woningen onttrekken aan de woningvoorraad ten behoeve van toeristische verhuur. Niet alleen de grote steden maar ook in Noordwijk heeft dit gevolgen voor de woningmarkt. Het college presenteerde een beleidsnotitie ‘Gebruik Woningen’ waarin het juridisch instrumentarium en mogelijke beleidsuitgangspunten zijn beschreven. Ook daarin voorstellen tot wettelijke verruiming zoals bed & breakfast in alle kernen en het landelijk gebied van Noordwijk. Alsook kamerverhuur tot twee personen, vakantieverhuur tot maximaal dertig dagen en eigen recreatief gebruik van een tweede woning. De VVD en DOEN kondigden direct een motie aan waarin geëist wordt dat het streng handhaven geen negatieve gevolgen voor het huisvesten van voor buitenlandse werknemers mag sorteren. Zeker zolang er voor hen geen structurele oplossingen voor de huisvesting zijn gerealiseerd.

Mevrouw Maan (GL) zei dat woningen zijn bestemd om in te wonen en verklaarde zich zorgen te maken over de ontwikkeling dat woningen ontrokken worden aan de woningvoorraad voor eigen inwoners ten behoeve van toeristisch verhuur. Ze sprak verbazing uit over het beperken van opdelen van de in Noordwijk overdadig aanwezige grote woningen in kleinere wooneenheden. Wethouder Salman’s reactie was dat het voornamelijk gaat om duidelijkheid te verschaffen over verhuur van woningen. Hij riep inwoners op om zoveel mogelijk zienswijzen over dit onderwerp in te brengen die hij in beleid gaat verwerken.


Handhaven

Concrete cijfers over het huidige probleem had hij nu nog niet beschikbaar omdat de ODWH die nog niet kent. Hij maakte wel duidelijk dat het betalen van diverse heffingen of belastingen de illegaliteit niet opheft. De nieuwe vorm van handhaving krijgt in beleid en bestemming de handvatten om te faciliteren maar ook om zo nodig te handhaven.De huisvesting van arbeidsmigranten heeft volgens hem de aandacht van zowel provincie als gemeente Noordwijk. Daar zal in oktober meer over bekend zijn. De gemeenteraad besloot om de conceptbeleidsnotitie ‘Gebruik Woningen’ wel vrij te geven voor inspraak.


Duinlandschap rond Vuurtoren voorlopig geschrapt

plein n ‘Old Soldiers Never Die’, merkte Peter van Bockhove op richting Hans Knapp. Dit naar aanleiding van de inbreng van de voormalig militair tijdens de bij herhaling oplaaiende discussie over het Vuurtorenplein. Waarbij een strijdlustige Hans Knapp (VVD) een opzienbarend amendement indiende. Omdat hij wilde voorkomen dat de raad direct al een bindende uitspraak deed over de toekomst van het Vuurtorenplein.

Voorlopig wilde Knapp het concrete voorstel over een duinlandschap van tafel. Hij betoogde meer heil te zien in een door politiek en inwoners breed gedragen visie over dit belangrijk stukje Noordwijk. De plannen van het college behelzen een duinlandschap en daarnaast een geheim te houden bedrag uit de pot Nuon-gelden. Om hiermee de panden aan te kopen en de plannen uit te voeren. Hans Knapp zag het als een taak van het college van B&W om eerst een groter draagvlak te verwerven. Wat echter het snel verwerven van de winkelpanden niet in de weg zou mogen staan. Hij lanceerde een amendement waarin dit duidelijk en compleet met budget werd omschreven.


Niet alleen

De VVD stond met hun kritiek op het voorstel niet alleen. Ook D66 vroeg bij monde van Dick Gutlich om uitstel van besluitvorming over de toekomst van het plein. Over, zoals hij het noemde, ‘een stuivend duinlandschap zonder menselijke dynamiek’. Alle partijen deden hun zegje waarbij discussie uiteindelijk verzandde na het aankondigen van een motie. Die moest voorzien in het al of niet herplaatsten van de fontein met het beeld dan de Romeinse god Janus. Die werd gezien als de god die de hemelpoort opende of sloot.


De twee gezichten die deze godheid kenmerkt, kenmerken inmiddels ook een aantal partijen in de Noordwijkse gemeenteraad in de discussie over het Vuurtorenplein. Enerzijds concreet eens met dit collegevoorstel, anderzijds pleitend voor inbreng van de inwoners bij de omgevingsvisie. Het terloops geuite voorstel van Bruisend Noordwijk om de fontein zo nodig op de Brink te herplaatsten zorgde wel voor commotie op de sociale media maar mag bepaald niet als serieus worden gekenmerkt.


Overleg

Theo Alkemade (CDA) en Gerben van Duin (PUUR) pleitten opnieuw voor overleg met de eigenaar over de wens om de eigendomsrechten te verwerven. Van Duin wees fijntjes op het gemak waarmee diverse partijen het bestaande plein in een duinlandschap wilden omtoveren. Hij benadrukte nog eens de waarde van de monumentale muur aan de zuidzijde van het plein.


Wethouder Roberto ter Hark wees er opnieuw op dat de eigenaar recentelijk nog te kennen heeft gegeven zich niet te kunnen vinden in plannen van de gemeente Noordwijk en hele andere plannen met zijn eigendommen heeft. Hij noemde de voorgelegde notitie een voorschot op discussie en inspraak rondom dit onderwerp. Hij benadrukte dat het hier echter slechts ging om de financiële ruimte om daadkracht te kunnen tonen als de situatie daarom vraagt.


Zijn partijgenoot Hans Knapp stelde een beperkt draagvlak voor de door het college gelanceerde plan tot herinrichting van het gebied. Hij opperde noodzaak van bredere steun maar begreep wel dat het mogelijk verwerven van de winkelpanden hierdoor niet mag worden vertraagd. Daartoe achtte hij het beschikbaar stellen van een werkbudget noodzakelijk en hij diende daartoe het amendement in.


De gemeenteraad amendeerde daarop unaniem het college voorstel en besloot een voorbereidingskrediet ter beschikking te stellen van € 125.000 te dekken uit de reserve grondbedrijf. Zodat het voorgestelde duinlandschap voorlopig nog van tafel is verdwenen.