Diamanten feest voor echtpaar Passchier

zestig n Zondag 31 mei was de echte dag; burgemeester Wendy Verkley kwam vrijdagmiddag haar gelukwensen en bloemen brengen bij het echtpaar Passchier- van Rooijen. Zij vieren dat zij zestig jaar getrouwd zijn. Dit vond plaats buiten in het zonnetje voor hun appartement tegenover Groot Hoogwaak.

Door Ina Verblaauw

Willem Passchier is geboren in Noordwijk; Aad van Rooijen in Voorschoten. Zij kwam te werken in Snackbar van Rooijen van haar neef, waar Willem regelmatig een kroketje kwam halen. Kwam hij voor de kroket of voor haar? Het resulteerde in een verlovingstijd van 2 jaar, waarna zij trouwden en een huis kochten in de Julianastraat. Daar tegenover begon Willem de kapperszaak Passchier. Zij kregen twee kinderen en hebben twee kleinkinderen. Om gezondheidsredenen stopte de kapper op 58-jarige leeftijd met zijn zaak. Toch heeft hij nog vele jaren zijn vak uitgeoefend bij Endegeest. “Ik was één van de vele sollicitanten, maar bleek de enige die ook het scheren nog onder de knie had”.

De heer Passchier is 94 en mevrouw is 89 jaar. “Toen de oorlog uitbrak was ik vijftien jaar oud, heb ondergedoken gezeten, na de oorlog ging ik in militaire dienst en daarna drieënenhalfjaar gestuurd naar Nederlands-Indië. Ik besefte dat de mooiste tijd van mijn leven zomaar voorbijging”, aldus Willem. Vandaar dat het stel voor die tijd laat trouwden. Mevrouw vulde haar dagen met het verzorgen van de kinderen en, voor Noordwijk heel normaal, het Zimmer mit Frühstuck. Het gezin in het zomerhuisje en de Duitse gasten in het woonhuis.

Het echtpaar had een feest voor de familie gepland, dat helaas door de huidige omstandigheden niet doorging. Wat het bruidspaar niet wist, was dat de zoon en dochter samen met de ANSV hadden geregeld dat de volgende dag een draaiorgel verscheen, een ijskar en leden van de bridge- en zwemclub. Vanaf hun balkon, behangen met spandoeken, kreeg het echtpaar alsnog een aubade.


Waardering voor mantelzorgers

bedankje n Mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke of iemand met een beperking, zijn mantelzorger. Het kan hier gaan om de zorg voor een partner, ouder, kind, familielid, vriend of kennis. Als blijk van waardering voor haar mantelzorgers geeft de gemeente ieder jaar een bedankje. In 2020 is dit een tegoed op de mantelzorgpas ter waarde van €125,00.

Heeft u een mantelzorger en woont u in Noordwijk, Noordwijkerhout of De Zilk? Dan kunt u mogelijk voor uw mantelzorger de mantelzorgwaardering 2020 aanvragen. Dit kan vanaf 1 juni. Vul dan samen het aanvraagformulier in. Het aanvraagformulier kunt u afhalen bij verschillende adressen. In Noordwijk kunt u dat doen bij het Gemeentehuis Noordwijk, Boekhandel van der Meer, Supermarkt Dirk van den Broek, Supermarkt Vomar, Kaasspecialist Peter den Elzen en Echte Bakker de Witt. In Noordwijkerhout kan men terecht bij Vink Multimedia en Slagerij Klein en in De Zilk bij Bakker Pompe.

Het volledig ingevulde en ondertekende aanvraagformulier kan men tot uiterlijk 31 december 2020 inleveren bij het Wmo Adviescentrum Noordwijkerhout of bij Welzijn Noordwijk. Retouradressen staan op het formulier. Aanvragen kan men ook online indienen via www.mantelzorgpasnoordwijk.nl

Voor meer informatie kunnen mantelzorgers uit Noordwijk terecht bij Welzijn Noordwijk. Ze zijn telefonisch bereikbaar tussen 9.30 en 15.30 uur via telefoonnummer 071-7114334 of per e-mail: info@welzijnnoordwijk.nl Mantelzorgers uit Noordwijkerhout en De Zilk kunnen terecht bij het Wmo Adviescentrum Noordwijkerhout. Dit is telefonisch bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur via telefoonnummer 0252 343 800 of per e-mail: wmo@noordwijkerhout.nl


Individuele Solo Orange Run

hardlopen n De 10 van Noordwijk, die dit jaar voor achtste keer gepland stond op zondag 12 juli, kan dit jaar helaas geen deelnemers verwelkomen op de boulevard. De organisatie heeft daarom besloten om het hardloop- en wandelevenement in aangepaste vorm aan te bieden. Om beweging te stimuleren en samen een belangrijke bijdrage te leveren aan de Edwin van der Sar Foundation wordt de 10 van Noordwijk dit jaar een individuele editie: de Solo Orange Run.

Tot en met 11 juli hebben hardlopers en wandelaars de tijd om alsnog een 5 of 10 km te rennen of te wandelen. Inschrijven kan via de website van de 10 van Noordwijk. 100% van het inschrijfgeld (5 euro per deelnemer) gaat naar de Edwin van der Sar Foundation. Na inschrijving krijg je als deelnemer een echt startnummer. Het startnummer is tevens een lot waarmee je automatisch kans maakt op unieke prijzen in de loterij.

Door te lopen in je eigen omgeving, in de periode van nu tot 11 juli, doe je mee aan het evenement. De organisatie houdt dagelijks een stand bij van de ingezonden tijden. Er zijn ook prijzen voor de meest originele (oranje) foto’s die worden ingezonden door lopers onderweg. Op 12 juli worden via een livestream de winnaars bekend gemaakt.

Inschrijven kan via www.10vannoordwijk.nl