Marlou ter Horst: 'Als kleinste dorp voelen we ons toch een beetje als Calimero.' | Foto: PR
Marlou ter Horst: 'Als kleinste dorp voelen we ons toch een beetje als Calimero.' | Foto: PR Foto:

Visie voor de toekomst

visie n Teams van inwoners maken een Toekomstvisie voor Noordwijk. Elke week laten we een deelnemer aan het woord. Wat vinden zij belangrijk voor de toekomst van Noordwijk? Deze week: Marlou ter Horst, betrokken bij team De Zilk, dat meewerkt aan de Toekomstvisie.

'In De Zilk woon je open, met het duinlandschap in de achtertuin. Dat is prachtig. Als je de reuring van de stad wilt opzoeken, liggen Amsterdam, Haarlem of Leiden dichtbij. En als je dan weer terugkomt zie je het weidse landschap, de bollenvelden en het duingebied. Daar ben ik heel blij mee. De Zilk is een klein dorp, maar heeft een eigen gezicht. Ook al zijn we één gemeente Noordwijk, die eigenheid moet in elk dorp blijven bestaan.


Voor De Zilk is het van groot belang dat de leefbaarheid behouden blijft. Voorzieningen als de supermarkt spelen daar een rol in. Daarnaast is ook woningbouw een thema dat terugkomt in onze visie. In De Zilk is het fijn wonen, mensen willen hier niet weg. Dat betekent wel dat er weinig ruimte is voor jongeren om in De Zilk te wonen, dat is jammer. Die jongeren zorgen ook voor de leefbaarheid, zo blijft het bestaansrecht van bijvoorbeeld de school, sportverenigingen en de supermarkt gewaarborgd.

Ook duurzaamheid en milieu komen terug in de visie. Ons team was daar ook vrij gelijkgestemd in. Duurzame woningbouw en aandacht voor het milieu. Niet alles volbouwen, maar op kleine schaal. En vooral de natuur op 1. Dus ook het luchtruim boven De Zilk, dat als stiltegebied is aangewezen, zo handhaven. Nu wordt dit door Schiphol met voeten getreden. Wij vragen de gemeente daar hun rol in te pakken.


Betrokken en enthousiast

Als kleinste dorp voelen we ons toch een beetje als Calimero. Dat was voor mij ook een reden om mee te doen aan de toekomstvisie. Zo krijgen we de kans om actief mee te denken. Het is leuk om te merken hoe de toekomstvisie leeft onder bewoners. De betrokkenheid en het enthousiasme is groot. Ook tijdens de startbijeenkomst was de opkomst groot, dat is mooi om te zien.'