Hilde Sietsema: 'Bewoners stimuleren om meer groen te realiseren.' | Foto: PR
Hilde Sietsema: 'Bewoners stimuleren om meer groen te realiseren.' | Foto: PR Foto:

Visie voor de toekomst

visie n Teams van inwoners maken een Toekomstvisie voor Noordwijk. Elke week laten we een deelnemer aan het woord. Wat vinden zij belangrijk voor de toekomst van Noordwijk? Deze week: Hilda Sietsema, deelnemer aan ‘Team Noordwijk aan Zee 2’ dat meewerkt aan de Toekomstvisie.

‘Het wonen en werken in Noordwijk ervaar ik zelf als heel prettig. Ik hou van wandelen, daar heb je hier echt de mogelijkheden voor. Ik vind dat nu heel fijn en het is belangrijk om dat te beschermen en te behouden voor de toekomstige generatie. In onze visie hebben we het over toekomstbestendig, klimaatbestendig en duurzaamheid. Ook in het kader van het klimaatakkoord en energieneutraal in 2050. Dat vind ik erg belangrijk.

Ik zie daar nog verbeterpunten in. Een concreet voorbeeld is het Vuurtorenplein. Als je binnenkomt, is het allemaal versteend. Veel hoogbouw en oude gebouwen. Zelfs parkeerplaatsen in voortuinen. Het klimaat verandert, dat zorgt voor wateroverlast, verdroging, hittestress. We moeten daar erg goed over nadenken en inwoners ook stimuleren om meer groen te realiseren.

De inrichting van Noordwijk is nooit af. Alles verandert continu en er komen steeds meer nieuwe ontwikkelingen en opgaven bij. De opgaven en ontwikkelingen zijn met elkaar verweven. Dat moet dan ook in een gezamenlijke, integrale visie worden opgepakt. Ik zie een belangrijk spanningsveld in het beschermen en tegelijkertijd ontwikkelen van Noordwijk. Dat kan samengaan, maar niet altijd zonder meer. Het vraagt om scherpe keuzes.

De manier waarop de gemeente nu het proces van de toekomstvisie inricht, vind ik een verademing. Participatie was altijd een beetje eng, maar dat wordt nu erg goed gedaan. Betrokkenheid van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties is een voorwaarde voor het slagen van toekomstige ambities.

Het is nu ook fijn om een digitaal platform te hebben, waar alles visies op staan. Het is leuk om te zien wat andere teams hebben gedaan en opgeschreven. Je ziet ook veel raakvlakken. Het is ook een goede manier voor de gemeente om te zien wat er echt speelt.’

150 inwoners, ondernemers en andere betrokkenen bij de gemeente Noordwijk maken samen een visie op de toekomst. Al meer dan 15 visies zijn te bekijken op het online platform. Kijk voor meer informatie op www.mijntoekomst.noordwijk.nl