Bij Jeroen werden de bewoners getrakteerd op de voorstelling Code Oranje. | Foto: Richard van Egmond
Bij Jeroen werden de bewoners getrakteerd op de voorstelling Code Oranje. | Foto: Richard van Egmond Foto:

Optredens voor senioren

entertainment n Er was bijzonder vermaak voor de bewoners van Groot Hoogwaak en Jeroen Marente afgelopen weekend. Aangezien de bewoners van deze periode geen bezoek mogen ontvangen worden zij geregeld op een optreden in de tuin getrakteerd.

Zo trad de Noordwijkse Ruby van Urk zaterdag op in de tuin van Hoogwaak. Vervolgens ging zij naar de verzorgingstehuizen en verpleegtehuizen in Sassenheim, Katwijk en Noordwijkerhout. Zij trakteerde de bewoners op gezellige Nederlandse en Engelstalige meezingers.

Bij Jeroen Marente kon men genieten op zondagmiddag van de voorstelling “Code Oranje bestemming Engeland” van ZeepaanZee Een prachtig verhaal met muziek over de avonturen in de tweede wereldoorlog van de Engelandvaarders. Een bijzondere rol werd gespeeld door Richard Duut (92 jaar) zelf een bewoner van Jeroen Marente. De overige rollen werden door Martine Zeeman, Jelmer Bloot en Lina Lindhout gespeeld.


Ook de komende weken zijn er o.a. optredens, bingoavonden e.d. in de verschillende verpleeghuizen en seniorencomplexen bij te wonen.


Bewegen met de Buurtsportcoaches

actief n De jeugd mag weer sporten en dat was voor de buurtsportcoaches Noordwijk het startsein om ook op de diverse speelplekken in Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk weer sport en spel aan te bieden.

In deze meivakantie zijn de coaches elke dag op een andere plek in de gemeente om met kinderen tot 12 jaar, met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM, actief te zijn. De aftrap was op 29 april in de Hortus in Noordwijkerhout en de Calorama-speeltuin in Noordwijk. De aangeboden sport-en speluitdagingen werden graag benut door de jonge bezoekertjes.

Op de Facebook pagina Buurtsportcoach gemeente Noordwijk is te volgen waar en wanneer zij ergens in de gemeente Noordwijk aanwezig zijn. Wanneer op 11 mei de basisscholen weer beginnen, blijven de buurtsportcoaches actief na schooltijd. Alle informatie hierover is eveneens daar te vinden.


Onderzoekers belichten de schaduwkant van de bevrijding

taboe n De bevrijding wordt normaal gesproken geassocieerd met feestvierende mensen en vooral met opluchting en blijdschap. Maar het was niet voor iedereen feest! Erfgoed Leiden en Omstreken heeft twee onderzoekers gevraagd om de keerzijde van de bevrijding te belichten. Geschiedenis, waar nog steeds een taboe op rust.

Ruurd Kok onderzocht de verhoudingen met de Canadese bevrijders van Leiden en Oegstgeest. En Koen Marijt de behandeling van de 'moffenmeiden' in Noordwijk. De presentaties nu al te zien op www.erfgoedleiden.nl Tijdens de tv-uitzending op 7 mei bij Bollenstreek Omroep kunt u vragen stellen over deze verborgen geschiedenis.


Verborgen geschiedenis

De onderzoekers belichten een onderdeel van de geschiedenis waar nog steeds een taboe op rust: over de geschiedenis van het kaalscheren van vrouwen en over de verhoudingen met de Canadese bevrijders. Deze verhalen zijn gebaseerd op onderzoek in de archieven van Erfgoed Leiden en Omstreken.

De presentaties van deze verborgen geschiedenis zijn nu al te zien op de website.

Het is mogelijk om uw vraag te stellen tijdens de uitzending op donderdag 7 mei tussen 19.30 en 20.00 uur via de Bollenstreek Omroep, tel. 071-3614858.

Afbeelding