Hans van Eeden: 'De bollen, de dieren, het landschap, dat gaat enorm goed samen. Ik wil ervoor waken dat dat behouden blijft.' | Foto: PR
Hans van Eeden: 'De bollen, de dieren, het landschap, dat gaat enorm goed samen. Ik wil ervoor waken dat dat behouden blijft.' | Foto: PR Foto:

Visie voor de toekomst

visie n Teams van inwoners maken een Toekomstvisie voor Noordwijk. Elke week laten we een deelnemer aan het woord. Wat vinden zij belangrijk voor de toekomst van Noordwijk? Deze week: Hans van Eeden is deelnemer van team “Noordwijkerhout” dat meewerkt aan de Toekomstvisie.

'Ik volg al een tijd de lokale politiek. Ik heb vanuit mijn werk als bouwkundig adviseur veel van Nederland gezien, tot ik een vacature voorbij zag komen in mijn eigen dorp. En door mijn werk hier kreeg ik een nog betere klik en voelde ik me nog meer verbonden met het dorp. Als er dan zo’n platform als de Toekomstvisie komt, voel ik wel de verantwoordelijkheid om daar gebruik van te maken.


Woonruimte

In ons team hebben we veel aandacht voor wonen. Dat zien we als een belangrijk onderwerp. Er is meer woonruimte nodig, vooral ook betaalbare woningen, dat betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden. Niemand wil bouwen in het bollengebied of in het duingebied, dus moet er wellicht in de hoogte worden gebouwd en meer verdichting plaatsvinden. Ook dat heeft weer consequenties voor de omgeving, voor het dorpse gevoel.

Hoogbouw of verdichting biedt ook kansen, voor bijvoorbeeld de bedrijvigheid in Noordwijkerhout. Er is hier aardig wat leegstand, door te verdichten kan het voor ondernemers ook aantrekkelijker worden.

Ik vind het een mooi initiatief van de gemeente om participatie zo in te zetten voor de Omgevingsvisie. Ze pakken dat ook goed op. Bewoners krijgen zo de kans om hun ideeën op papier te zetten. Ik zie ook dat het leeft om me heen, mensen zijn benieuwd naar de resultaten.

We hebben de bollengrond en het duingebied een belangrijke plek gegeven. Daar ben ik trots op. Veel mensen willen hier heel graag wonen, ook van buiten de bollenstreek. Aan de kust, een mooi gebied. Ik ben opgegroeid in dit gebied. Voor mij blijft het altijd een speciale plek. Als je in de Bollenstreek bent, zie je dat er veel natuur is. De bollen, de dieren, het landschap, dat gaat enorm goed samen. Ik wil ervoor waken dat dat behouden blijft.'

Achttien teams van 150 inwoners, ondernemers en andere betrokkenen bij de gemeente Noordwijk maken samen een visie op de toekomst. Kijk voor meer informatie op www.mijntoekomst.noordwijk.nl