Een snelle inzet van geneeskundige hulpverlening is ook belangrijk voor de rampenbestrijding in brede zin.| Foto: WS
Een snelle inzet van geneeskundige hulpverlening is ook belangrijk voor de rampenbestrijding in brede zin.| Foto: WS Foto:

Gevoel van veiligheid moet worden vergroot

regio n De veiligheid om ons heen wordt gewaarborgd door de Veiligheidsregio Hollands Midden. Er is inmiddels een meerjarenperspectief geproduceerd dat door de inwoners zal moeten worden betaald. De financiering is deze week onderwerp van gesprek van de Noordwijkse politiek in een zogenaamde Ronde Tafel.

Noordwijk moet als een van de 18 deelnemende gemeenten goedkeuring verlenen wat de inwoners in totaal ruim vijftig miljoen euro’s gaat kosten. Wat volgens de stukken neerkomt op €63,89 per inwoner. En geen lastenverzwaring voor de Noordwijkers betekend.

De Veiligheidsregio heeft de regie over de centrale meldkamer voor brandweer en de brandweerzorg die daarbij hoort, crisisbeheersing en de geneeskundige hulpverlening alsook de rampenbestrijding in brede zin tot hun taak rekent. Hoewel de politieorganisatie wel als heel belangrijke partner functioneert vallen politietaken niet onder de verantwoordelijkheid.

Uit het gepubliceerde risicoprofiel blijkt dat de komende jaren bijvoorbeeld de klimaatadaptatie, de energietransitie en de cyberveiligheid van grote invloed kunnen en risico’s kunnen opleveren.

Inmiddels zijn er de beleidsdoelen gesteld waarin onder andere het zelfredzaam maken van de inwoners belangrijk is. Verder acht men zich de komende jaren competente adviseurs binnen het nieuwe omgevingsrecht en willen nadrukkelijk inzicht verschaffen in wat er gepresteerd gaat worden.

Het gevolg moet zijn dat er minder branden zullen woekeren, dat schade beperkt wordt en het vallen van slachtoffer minimaal vermindert of wordt voorkomen. Waardoor ook het gevoel van veiligheid in onze regio gaat worden vergroot. Veiligheidsadvisereing, netsamenwerking moeten naast voorlichting daar een rol in gaan spelen.


De Noordwijkse politiek moet zich nu verdiepen in de inhoud van het 110 pagina’s tellende en zeer uitgebreide document en daar tijdens de Rondetafel hun reacties op geven.


Horeca: 'Besluiten betreffende de APV uitstellen'

apv n ‘We zijn in een snelkookpan van besluitvorming terechtgekomen. Waarbij men zowel qua tijdlijnen als welke visie nu welke visie uitsluit, of mogelijk omarmt, door de bomen het bos niet meer ziet.’ Dat meldt deze week het bestuur van de Noordwijkse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland aan haar leden.

Na de fusie en de verplichte harmonisatie van beleid is het noodzakelijk dat de Algemene Plaatselijke Verordening in Noordwijk wordt geactualiseerd. De gemeente Noordwijk heeft de uitvoering in handen gegeven van het gespecialiseerd bureau ‘BRO adviseurs in ruimtelijke ordening, economie en milieu’.

Een afvaardiging van de Horeca Noordwijk en enkele individuele ondernemers hebben deelgenomen aan een door de gemeente Noordwijk en dit bureau georganiseerde sessie. Daarnaast hebben de diverse vrijwilligers binnen de organisatie op tal van terreinen overleg met de gemeente. Onder andere in zake de nieuwe Omgevingsvisie, de Strandnota, de Retail/Horecavisie en de genoemde Algemene Plaatselijke Verordening. Als gevolg van de coronacrisis zijn deze vrijwilligers, als ondernemers al zwaar belast, juist met de organisatie van hun bedrijfsvoering, gericht op het hoofd boven water houden.


Zeer complex

Al die noodzakelijke afspraken, nota’s en verordeningen zijn een zeer complexe materie. Wat vraagt om een zorgvuldige behandeling. Omdat vooraf aan het politiek te nemen besluit, alle belangen moeten zijn gewaarborgd in de zekerheden die in de verordening komen te staan.

Bovenstaande heeft het KHN-bestuur doen besluiten om, na overleg met het bestuur van de Noordwijkse Ondernemersvereniging een brandbrief te sturen aan verantwoordelijk wethouder Roberto ter Hark. Daarin het verzoek om de geplande beslissingen niet in september al door de gemeenteraad te laten nemen. Maar deze voor de toekomst uiterst belangrijke beslissingen enkele maanden uit te stellen.

Het bestuur motiveert hun besluit met: ‘Naast onze zorg over een onzorgvuldige besluitvorming door de tijdsdruk vinden we het in deze moeilijke tijd ook de verkeerde prioriteit, voor zowel ondernemers als openbaar bestuur.’


Raad besluit tot deels afboeken van Bronsgeest

afboeking n 'Dit is geld op papier, een boekhoudkundig verlies. Maar we zijn nog steeds eigenaar van de grond die zijn waarde in de praktijk gewoon behoudt. Van weglopen in een afvoerputje is dus geen sprake’. Dat was de simpele uitleg die raadslid en ondernemer Wim van Haaster (CDA) de oppositie voorhield. Hij gaf die uitleg tijdens de raadsvergadering van deze week. Die niet in de Duinpan maar via de digitale weg onder de noemer ‘op afstand ‘werd gehouden.

De raadsvergadering werd voorgezeten door Hans Knapp (VVD) omdat de burgemeester wegens ziekte er niet bij kon zijn. De raadsleden en de collegeleden waren via een speciaal systeem allemaal met elkaar verbonden. Op een beeldscherm zag men de spreker van het moment met daaronder en zeer beperkt aantal andere raadsleden. Hoewel het natuurlijk behoorlijk wennen was bleek gedurende de discussies dat deze gekozen oplossing de democratie niet in de weg stond.


Felle kritiek

Het voorstel van het college om een deel van de boekwaarde van Bronsgeest, ter hoogte van € 8.489.676, af te boeken werd door de oppositie fel bekritiseerd. Ook al omdat dit ten laste van de NUON reserve moest gaan. De spaarpot van voormalig Noordwijk waar partijen voor de fusie zo angstvallig over waakten. Maar er werden meer zaken bij het voorstel betrokken. De onzekerheid over het compenseren van de noodzakelijke woningbouw, het extra verlies van het niet kunnen incasseren van mogelijke exploitatiewinst,het tijdsverlies bij de realisatie op andere plekken zoals aan de Achterweg, de Nes en Vinkenveld Zuid omdat daar de provincie nog een vinger in de pap heeft.

Wethouder Roberto ter Hark wees de gemeenteraad er fijntjes op dat niet de woningbouw maar het afboeken van de acht en een half miljoen euro ter discussie stond.

Een afboeking die op advies van de accountant noodzakelijk is na een eerder besluit van de gemeenteraad om Bronsgeest gedeeltelijk te bebouwen.

Dat genomen besluit opnieuw ter discussie stellen was wat hem betreft in deze vergadering buiten de orde. De wethouder distantieerde zich van de diverse aannames door de oppositie over de mogelijke exploitatiewinst en ook van de uitspraken van het CDA. Ter Hark: ‘Het is zeker niet zo dat door het even wijzigen van de bestemming er winst kan worden geboekt.


Opmerkelijk was de verklaring van Lijst Salman Noordwijk. Deze partij had het bebouwen van Bronsgeest tot inzet van de verkiezingen gemaakt.
Maar had in ruil voor een wethouderszetel dit belangrijke punt moeten inleveren. Eric Berg daarover: ‘Het is in een coalitie geven en nemen. Helaas hebben we hier voor een deel moet toegeven’.

De uitslag van de stemming was niet verrassend te noemen omdat alleen de oppositie had tegen gestemd. Zodat de 8,5 miljoen euro wordt afgeboekt.