ingezonden

'Woonstichting Anthonius van Padua verliest moreel besef'

huurverhoging n Van Thom Geerlings ontving de redactie een ingezonden brief. Hij schrijft het volgende:

"Terwijl de wereld de grootste crisis sinds de WOII het hoofd moet bieden, al 200.000 dodelijke Corona slachtoffers, honderdduizenden die vechten voor hun leven, families ontwricht en een samenleving ontheemd, bedrijven gesloten, ondernemers zonder inkomen en afhankelijk van bijstand en werknemers die thuis zitten in spanning of er straks voor hun nog werk is omdat er ruim 150000 bedrijven dreigen failliet te gaan, presenteert Woonstichting Anthonius van Padua deze week doodleuk alsof er niets aan de hand is, hun jaarlijkse huurverhoging van 3,3 % .

Voor de meeste mensen die al jarenlang forse huurverhogingen voor hun kiezen hebben gekregen en dagelijks moeite hebben om rond te komen, komt dit als een klap in het gezicht van wat eens een sociale woonstichting was .

Juist in deze tijd zou het morele besef bij Anthonius van Padua moeten zijn ‘we kunnen dit niet maken in deze tijd’ en zou men een huurverlaging moeten voorstellen. Bestuurder Merlien Welzijn spreekt dat zij moet kunnen blijven investeren in het woningaanbod en kwaliteit. Zij gaat volkomen voorbij aan de realiteit van vandaag de dag en in welke situatie de wereld zich bevindt en lijkt hiermee op de bestuurders van de KLM die het wel normaal vinden dat zij in deze tijd forse bonussen toebedeeld krijgen op hun al riante inkomen.

Ook de commissarissen die toezicht houden zouden, als ze een knip voor hun neus waard zouden zijn, moeten zeggen ‘dit gaat niet gebeuren in deze tijd’. Want hoe kun je nu gaan investeren in woningen waarin straks niemand kan wonen omdat honderdduizenden straks op straat en in de ellende zitten. Zou hun advies niet moeten zijn 0 % of beter nog, verlaging tot Nederland uit de crisis is. Dan HBNZ (belangen behartigers huurders). Waarom hebben zij niet aan de bel getrokken? Misschien omdat die prestige en vergadervergoeding van 1500 euro belangrijker is? Wellicht dat de gemeente Noordwijk nog iets kan betekenen voor de huurders anders wacht deze een koude winter. In katholieke kringen wordt Anthonius van Padua aangeroepen om zoekgeraakte zaken terug te vinden, misschien dat heilige Anthonius iets kan doen voor de bestuurders bij de woonstichting dat zij weer de weg terug vinden naar een moraliteit. Hij is tevens beschermheilige van de armen dus twee vliegen in één klap zou ik zeggen."


Reactie Woningstichting

Bestuurder Merlien Welzijn was niet in de gelegenheid om inhoudelijk te reageren voor het ter perse gaan van deze krant. Woningstichting Antonius van Padua zal in de krant van volgende week een reactie geven op deze brief.