Harde reset

De huidige crisis heeft veel impact op het dagelijkse leven. Afgelopen dinsdag werden de aanvullende en nieuwe maatregelen bekend gemaakt: welke dingen blijven ‘op slot’, welke zaken krijgen wat meer lucht en waar kunnen de op andere vlakken nog wat meer ruimte nemen voor ons, ons gezin en onze buitendeurse sociale contacten.

ZZP-ers en werkgevers zitten in een spagaat en kijken met angst en beven naar de toekomst die ergens na 1 juli (of zelfs 1 september) aan de horizon ligt. Wat gaat die toekomst hen brengen? Velen kijken vooruit en denken dat we op de snelle weg, waarop we ons bevonden, verlaten wordt. We gaan misschien wel naar een rustiger manier van (samen)leven met meer interesse naar de medemens, meer kijk naar onze manier van consumeren (en dus meer tijd voor ons milieu). Als je kijkt wat er nu in een heel korte tijd is gebeurd met bijvoorbeeld digitaal thuiswerken, digitaal vergaderen, digitaal videobellen met vrienden/bekenden en digitaal lesgeven, wat normaal een hele lange voorbereidingstijd zou vergen om dat te initiëren is nu in een paar dagen/weken op de rit gezet.

Beste respondenten: denken jullie dat de manier van werken bij de lokale ondernemingen gaat veranderen? Gaan winkels, horeca en hoteliers zich herpositioneren om de rustiger manier van leven in hun bedrijf te initiëren? Gaan de lokale ondernemers zich herbezinnen om hun clientèle op een andere manier te benaderen?