Een met stuifmeel bespikkelde aardhommel. | Foto: John van Tongeren.
Een met stuifmeel bespikkelde aardhommel. | Foto: John van Tongeren. Foto: John van Tongeren

Maak zelf een bloeiende, zoemende tuin tijdens nationale Zaaidag

Regio n Stichting Bijenlint is samen met de imkerij Weerlanerpolder in Hillegom actief bij het organiseren van initiatieven ter bevordering van de overlevingskansen van de bijen en insecten.

Dit kunnen tuinen van de inwoners van Hillegom zijn of de bermen en braakliggende gronden. Het streven van de Stichting en de imkerij is om een lint aan bloeiende initiatieven te ontplooien om Hillegom een geschikte woonplaats te maken voor bijen en vlinders.


De Landelijke Zaaidag van komend weekend is juist in deze tijd een positief initiatief om ook in Hillegom de inwoners van Hillegom te betrekken bij het zaaien en aanplanten van bijvriendelijke planten.

De kracht van dit initiatief is dat iedereen, zowel bedrijven, gemeente als particulieren, een belangrijke rol kunnen spelen. Iedere actie, ieder bijenhotel of insect vriendelijke tuin of strook of balkon, draagt bij aan een verbetering van de voedselvoorziening van honingbijen, wilde bijen, vogels en insecten.

Meinhard van de Reep: "Om verdere verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan, worden passende maatregelen genomen, zodat bezoekers op gepaste afstand van elkaar hier kunnen zijn.

Kinderen kunnen gratis een zakje zaad en bamboe ophalen om thuis zelf bijenhotels te maken. Er is een flyer hoe je je eigen tuin het beste kunt aanvullen met geschikte bijenplanten. Het is mogelijk om de bloementuin op gepaste afstand te bezoeken en er is informatie over de imkerij en de stichting Bijenlint."


De noodzaak van bestuiving

Jack van Velzen, medewerker bij de stichting, vertelt dat de biodiversiteit onder druk staat: "Bestuiving is belangrijk voor voedselvoorziening. Insecten zijn nodig om het stuifmeel van de ene bloem naar de andere te brengen. Veel voedselgewassen en planten kunnen zich daarna pas voortplanten of vruchten krijgen. Bestuiving is nodig voor meer dan 75 procent van onze voedselgewassen, vooral groenten en fruit. In de natuur heeft meer dan 85 procent van de wilde planten bestuiving nodig. Insecten zijn daarom van belangrijk voor de land- en tuinbouw. Appels, peren, aardbeien en tomaten groeien bijvoorbeeld veel beter als ze door verschillende insecten bestoven zijn.


Oproep

Natuurlijk geldt dat ook voor onze inheems flora. Voor vele plantensoorten geldt: geen bestuiving geen voortplanting. Dus daarom ook de oproep aan de bewoners van Hillegom. Maak van je tuin of balkon een klein paradijs, want de grootste bedreiging voor de wilde bij is gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Dit is een direct gevolg van de intensieve grootschalige landbouw, de verstedelijking en het strakker en efficiënter beheer van het openbare groen.


Zaterdag 25 en zondag 26 april is het de imkerij aan de Weerlanerpolder open van 12.00 tot 16.00 uur en bereikbaar via de Oude Weerlaan, langs het wandelpad richting Oosteinderlaan en de nieuwe manege.


Tot volgend jaar!

groet n Wegens Covid-19 zijn vele reisplannen gewijzigd. Veel toeristen waren van plan om naar Nederland te reizen om de bloemenvelden in bloei te zien. Helaas kan dat dit jaar niet. Ook veel Nederlanders zullen de bloemenvelden niet in volle bloei zien.


Deze week hebben de Nederlandse narcissen familie en Tulips in Holland samengewerkt om iets te creëren voor alle mensen die naar Nederland zouden moeten reizen: 'Je mag Nederland missen, maar wij missen jou ook!'

Afgelopen zondag brachten de families hun tijd door in het bollenveld om iets speciaals te creëren. Een groet die uit de lucht heel mooi te zien is: 'Tot volgend jaar!'

Afbeelding