Henri de Jong tijdens de beëdiging op 2 januari 2019. | Foto: Willem Krol, archief
Henri de Jong tijdens de beëdiging op 2 januari 2019. | Foto: Willem Krol, archief Foto: KROLFOTO 0622505508

Wethouder de Jong stapt op

opgestapt n In een schrijven aan de gemeenteraad laat Henri de Jong weten dat het wederzijds vertrouwen tussen hem en de fractie onvoldoende bleek te zijn. En dus stapt hij op. Hij stelt ons genoemde brief ter beschikking nadat wij hem de vraag stelden om een reactie te geven op de bouwplannen van Ronnie van de Putte op de plek van de voormalige manege. Maar daar wil hij geen commentaar meer op geven.

De Jong zegt te denken dat hij nooit een eerlijke kans heeft gekregen van een deel van de CDA-fractie. Letterlijk schrijft hij: ‘Er werden soms dingen van mij verlangd die niet terug te vinden waren in het CDA-programma of het coalitieakkoord’. De Jong noemt zichzelf meer een bestuurder dan een partijman. Hij schrijft trots te zijn op de behaalde resultaten en betreurt het dat het voor hem hierbij eindigt.


Prioriteiten en communicatie

CDA-fractievoorzitter Theo Alkemade weet maandagmorgen te vertellen dat het niet ging om gebrek aan vertrouwen. Maar dat er wel een te groot verschil van inzicht was over de aanpak in de diverse processen binnen Ruimtelijke Ordening en de communicatie daarover. Met daarnaast verschil van opvatting over de het stellen van prioriteiten. Met nadruk stelt hij dat de fractie het unaniem eens was in de kritiek op de werkwijze van De Jong. Alkemade belooft nog met een officiële verklaring van het CDA naar buiten te komen.

Van de diverse fractievoorzitters is het eerste commentaar mild te noemen en blijkt ‘integer’ een algemene karakterisering. Astrid Warmerdam (DOEN!) kent De Jong als partijgenoot in de gemeenteraad van het toenmalige Noordwijkerhout. Zij ziet hem als een integer persoon waarmee ze intensief kon samenwerken. Ook zij wijst naar het Noordwijkse deel van de CDA-fractie en zegt: ‘Ik ben niet voor niks uit het CDA gestapt’.

Louis Koppel (GL) zag het zwaard van Damocles al boven De Jong hangen in de uitvoering van dossier Bronsgeest. Hij vindt in de brief de term ‘algemeen belang’ nogal opvallend. Over de consequenties merkt hij filosofisch op: ‘we gaan het zien’. Ook hij noemt De Jong integer en vindt het wel jammer dat hij nu vertrekt.