Voordat Stichting Irenehof met de nieuwbouwplannen verder ging, was Fortaleza initiatiefnemer. | Foto: Jos vd Burg.
Voordat Stichting Irenehof met de nieuwbouwplannen verder ging, was Fortaleza initiatiefnemer. | Foto: Jos vd Burg. Foto: Jos vd Burg

Stichting Irenehof i.o. krijgt nul op rekest voor seniorencomplex

ireneschool n Er komt geen nieuw seniorencomplex aan de Viaductweg want het duurt allemaal te lang en het college van B&W blijkt het wachten moe. De initiatiefnemers zijn teleurgesteld, sommige zelfs boos. Boos omdat juist van de kant van de gemeente Noordwijk de communicatie ver onder de maat zou zijn gebleven. Boos omdat een particulier initiatief niet op de juiste waarde zou zijn geschat. Boos omdat de initiatiefnemers zouden zijn neergezet als professionele projectontwikkelaars.


De voormalige Ireneschool moest een seniorenlocatie worden. Dat vond de toenmalige gemeenteraad van Noordwijkerhout en dat vond, volgens initiatiefnemer Jos van den Burg ook toenmalig wethouder Henri de Jong.

Verleden jaar al gooiden Van den Burg en andere initiatiefnemers, die onder de naam Fortaleza enthousiast waren begonnen, de handdoek in de ring. Financiële eisen betreffende parkeren, asbest opruimen en verkeersremmende aanpassingen aan de Viaductweg waren onoverbrugbare obstakels.


Nieuwe stichting

Toch leek het een goed plan en een nieuwe stichting met de naam Irenehof i.o. nam het initiatief over.

Zij werd de gesprekspartner van de gemeente Noordwijk.

Nu meldt de gemeente Noordwijk dat de ontwikkeling volledig is afgeblazen omdat de partijen er niet in geslaagd zijn om een grondreserveringsovereenkomst te sluiten. Die nodig zou zijn omdat volgens de gemeente een exclusieve reservering van grond een economische waarde vertegenwoordigd die juridisch gezien niet kosteloos kan blijven voort duren.

Er zou door de stichting eerst € 83.000 moeten worden betaald. De gemeente noemt dit een minimale reserveringsvergoeding. Voor de stichting echter een onmogelijk hoog bedrag.


Gerucht

Een verzoek om uitstel om per 1 juli een voorlopig voorontwerp in te dienen is afgewezen. De Stichting Irenehof uit zich nu uiterst teleurgesteld. Zij verwijt het college en de ambtelijke ondersteuning een groot gebrek aan empathie.

Terwijl de officiële lezing is dat het college zich beraad over een nieuwe ontwikkeling maakt een initiatiefnemer van het eerste uur gewag van een hardnekkig gerucht wat nu rondgaat.

De gemeente Noordwijk geheel andere plannen heeft gehad met het bedoelde stuk grond aan de Viaductweg.


De gemeente meldt slechts dat men zich nog beraadt maar dat de weg nu wel open licht voor een andere maatschappelijke ontwikkeling. Wat precies is nog onduidelijk.


Financiële positie is nu nog wel robuust

jaarrekening n Gemeente Noordwijk lijkt het financieel nog wel goed te doen. De jaarrekening van 2019 geeft een positief resultaat te zie. Opvallend genoeg blijkt het sociaaldomein een winstpakker aan de uitgaven kant. De parkeerheffingen, OZB en de toeristenbelasting zorgden aan de inkomstenkant voor de winst.

Financieel lijkt Noordwijk dus in een zeer gezonde positie te verkeren. De enigszins tegenvallende winstneming op de nieuwbouw wijk Duineveld kan bovendien mogelijk in een later stadium nog positief worden bijgesteld. Het college schetst een beeld van een robuuste financiële positie met een solvabiliteit van 60%. Er is ingeteerd op het eigen vermogen van de gemeente. De afwaardering van gronden in Bronsgeest naar Agrarische waarden is al in de cijfers verwerkt.

Hoewel het college spreekt van bestuurskracht en een grotere professionaliteit van het ambtelijk apparaat blijkt men toch vooral te willen inzetten op de kracht en de kennis die bij de inwoners is te vinden. B&W zetten in op netwerken en participeren met de samenleving onder het gelanceerde motto: ‘Samen maken wij Noordwijk’.


Voorsorteren

Als de accountant akkoord geeft krijgt de gemeenteraad nog voor het zomerreces de stukken ter beoordeling voorgelegd. Waarbij ongetwijfeld ook al vooruitgeblikt zal worden. Men zal politiek zeker moeten voorsorteren op de gevolgen die de huidige crises zal gaan opleveren. Ook het college voorziet een geweldige impact op de lokale financiële positie in het komend jaar als gevolg van de corona-crises. Men verwacht dat het beleid voor volgend jaar, en ook nog eens voor langere termijn, daaraan zal dienen te worden aangepast.



Henriette Kors heeft atelier aan huis

garage-atelier n Soms is het een lange zoektocht door heel Noordwijk, terwijl de oplossing dichtbij is. Dat overkwam kunstenares Henriëtte Kors. Vanaf 2001 werkte zij vanaf het Vuurtorenplein en in de loop der jaren werden dat steeds andere, vooral tijdelijke locaties. “Dat veroorzaakte veel onrust en onzekerheid”.

Door Ina Verblaauw

Zelf is ze verbaasd over het feit dat al die tijd niet serieus is nagedacht over de meest logische oplossing: Thuis! De garage van haar woning wordt volledig omgebouwd van rommelplek naar atelier. De garagedeur wordt vervangen door openslaande glazen deuren en ook de wanden krijgen een opknapbeurt.

“Noordwijk is een cultuurdorp”, aldus Henriette “en we willen de parels behouden. We moeten cultuur onder de aandacht blijven brengen en laten zien”. Zeker met het mooie weer en de oproep om dicht bij huis te blijven, lopen er heel veel mensen langs het adres Schiestraat 16. Een schilderij kan ook troost bieden voor de langere termijn.

“Het geeft ook een soort vakantiegevoel. In Frankrijk zie je vaak bordjes langs de weg met Brocante, fruit te koop of een wijnboerderij. Je kunt dan gewoon binnen een kijkje nemen; dat is wat ik nu ook wil bewerkstelligen. Henriette is in haar atelier op woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en alle uurtjes daar tussen. Stap gerust binnen.

Afbeelding