Nu voorlopig nog bloeiende tulpen. In de toekomst de plek voor een beperkte woonwijk parallel aan de Gooweg.
Nu voorlopig nog bloeiende tulpen. In de toekomst de plek voor een beperkte woonwijk parallel aan de Gooweg. Foto:

Deels huizen op Bronsgeest

bouwen n Terwijl de tulpen er dit jaar nog rijkelijk staan te bloeien en de geplande toeristenstroom er deze keer niet van kan genieten, worden de plannen om in dit gebied beperkt te bouwen toch nader uitgewerkt.

Maar het college wil daarbij dat de uitgeefbare grond optimaal wordt benut zodat een zo'n groot mogelijk deel van Bronsgeest behouden blijft voor de bollenteelt en als aantrekkelijke entree van de kern Noordwijk zijn functie blijft vervullen.

Ook al daarom wil men de noodzakelijke bebouwing op Bronsgeest situeren tegen de al bestaande bebouwing langs de Gooweg. Het wijkje zou dan landschappelijk kunnen worden ingepast op de oorspronkelijke strandwal zodat het geheel visueel aansluit bij de natuur van het naast gelegen landgoed Leeuwenhorst.


Verpacht

De nieuwe woonwijk wordt parallel aan de Gooweg gerealiseerd en zal reiken tot en met de bestaande rotonde in de Van Berckelweg. Die dus naast de wijk Boechorst ook de nieuwe wijk Bronsgeest moet gaan ontsluiten.

Het overgebleven stuk hoogwaardige bollengrond blijft wel eigendom van de gemeente en zal voorlopig steeds voor perioden van 4 jaar worden verpacht aan geïnteresseerde bollenkwekers. Om daarmee voorlopig de aantrekkelijke oostelijke entree van Noordwijk veilig te stellen.


Offem Zuid

Ook in Offem Zuid is er een nieuwe ontwikkeling gaande. Want daar zullen er een beperkt aantal woningen worden toegevoegd aan het aantal dat eerder was gepland. Ontwikkelaar Campri is akkoord met de wensen van de gemeenteraad om alle mogelijkheden te benutten om tot een totaal van 700 woningen te komen. Daardoor ontstaat er ook meer ruimte voor een klein aantal extra sociale woningen.

Een aantal partijen vraagt via een motie van het college meer duidelijkheid en transparantie omtrent de ontwikkeling van de appartementen complexen aan de Schoolstraat op het terrein van Admiraal en de Wit. Ze willen dat het college de plannen op tafel legt zodat er al in een vroeg stadium een politieke beoordeling kan plaats vinden. In de gemeenteraad van volgende week zal die motie aan de orde komen.