Een gedegen aanpak zorgt voor een  onwaarschijnlijke stilte op het Noordwijkse strand. | Foto: Wim Siemerink
Een gedegen aanpak zorgt voor een onwaarschijnlijke stilte op het Noordwijkse strand. | Foto: Wim Siemerink Foto:

Onwaarschijnlijke stilte

recreatie n Voor Noordwijkse horecaondernemers was het deze week vooral afzien. Het prachtige voorjaarsweer in combinatie met de afsluiting door de coronacrisis was voor de ondernemers een unieke ervaring. In een normale situatie zou dit weekend een hoogtepunt van het voorjaarsseizoen zijn geweest. Met een toestroom van bezoekers naar Keukenhof, de Bollenstreek en het Noordwijkse strand.

De actuele Noordwijkse aanpak om bezoekers te ontmoedigen onze kant op te komen heeft op de stranden en in de natuurgebieden zichtbaar resultaat opgeleverd. De Noordwijkse politie zette drones in om de toestand op diverse plekken in ogenschouw te nemen. Op de toegangswegen naar Noordwijk werd duidelijk dat er van kustrecreatie nauwelijks sprake was. In de omgeving kwamen er nog wel mensen op de bloeiende bollenvelden af en hier en daar moesten mensen daarbij toch nog weer worden gesommeerd om voldoende afstand te houden. Er werd daarbij ook een aantal bekeuringen uitgedeeld.

Een groep softdruggebruikers moest het gezamenlijk chillen in het duingebied toch bekopen met een bekeuring. Een boete kreeg ook een Noordwijker die een zogenaamd ‘coronafeestje‘ had georganiseerd. Volgens de politie zou in zijn algemeenheid het straatbeeld toch druk zijn geweest. De politie zag dat er vooral veel wandelaars, fietsers en motorrijders op weg waren gegaan. De laatste 2 groepen bleken voor de meeste overlast te zorgen. Voor veel mensen was het rijgedrag van de motorrijders ergernis. En ook over de individuele wielrenner werden nogal wat kritische aanmerkingen gelanceerd. Het niet aan willen passen van snelheid en het negeren van verkeersregels was op de sociale media de meest geuite klacht. Uiteindelijk kwamen er vanuit Noordwijk toch wel tevreden berichten over het optreden van politie en verkeersregelaars.

Veel Noordwijkers worden inmiddels met toenemende mate ongeduldig. De vraag hoe lang dit allemaal gaat duren word steeds vaker gesteld. Maar er zijn er ook velen die berustend afwachten en de mogelijkheid van een zich heel langzaam langlopend herstellend proces als heel reëel beschouwen.