| Foto: Wim Siemerink
| Foto: Wim Siemerink Foto:

Lockdown aan zee

afgesloten n Premier Mark Rutte en minister Bruno Bruins gaven duidelijke richtlijnen. Zij vroegen de mensen die last hebben van verkoudheid of koorts vooral thuis te blijven. Verder bij ontmoetingen één meter vijftig afstand te houden, geen handen te schudden en zeker knuffelen achterwege te laten.


Aan deze richtlijnen werd in brede zin wel gehoor gegeven, maar tv-beelden maakten duidelijk dat veel Nederlanders zichzelf kennelijk toch ook onkwetsbaar achtten. In parken zochten mensen elkaar op. Op marktpleinen werd ook heel laconiek gedrag vastgesteld. Natuurbeheerders zagen een toestroom van bezoekers in hun gebieden. Er ontstond landelijke verontwaardiging over het feit dat velen het strand opzochten en daarbij duidelijk zichtbaar de grenzen overschreden van de afgegeven richtlijnen.

Veel dorpsgenoten reageerden daar bijzonder fel op. De verontwaardiging was hier en daar bijzonder groot. Burgemeester Wendy Verkleij, die eerder al de bewoners een hart onder de riem stak in een speciale boodschap, zag dit ook met lede ogen aan. Zij besloot zondag, na overleg met het regionaal veiligheidsteam, om rigoureus op te treden. Alle toegangswegen richting het strand werden voor bezoekers tot nader order afgesloten. Alleen de bewoners van Noordwijk aan Zee werden doorgelaten even als fietsers en wandelaars. Automobilisten werd een bezoek aan het toeristisch gebied inclusief het strand niet toegestaan. Dat bleek zijn uitwerking niet te missen.


Opgelucht

Een verlaten K.W. Boulevard bracht het succesvolle beleid van de burgemeester en de gemeentelijke Taskforce heel duidelijk in beeld. De politie, die per helikopter een oogje in het zeil hield, kon vaststellen dat er slechts een verdwaalde wandelaar een frisse neus aan het halen was. Vanuit de bevolking werd opgelucht en enthousiast gereageerd.

Vanuit het Noordwijkse gemeentehuis vernamen we dat van dag tot dag bekeken wordt of de afsluiting noodzakelijk blijft. Daarbij zijn de nationale en regionale veiligheidsorganisaties leidend. Voorlopig blijft men op de toegangswegen attent en zullen de recreatieve strandbezoekers worden tegengehouden.