College: ‘OV-verbindingen kunnen beter’

busvervoer n Dat er onder de inwoners nogal een gemopper is over het openbaar vervoer in de gemeente Noordwijk kan geen geheim worden genoemd. Omdat er dit najaar een nieuwe OV- concessie wordt aanbesteed, zijn alle wensen geïnventariseerd door het orgaan Holland Rijnland.

Met name de busverbindingen met de NS-stations, een directe busverbinding van Noordwijkerhout met Haarlem en het vervoer na 22.00 uur hebben volgens velen de hoogste prioriteit. Jan Janson heeft onder andere naar aanleiding daarvan, namens de fractie van de PvdA, schriftelijke vragen gesteld aan het college. Omdat zijn fractie er bepaald niet gerust op is dat de door de gemeente gewenste verbeteringen van het OV, door de provincie voldoende worden onderkend.

Het college laat in een beantwoording vooral weten vertrouwen te hebben in de provincie en zegt daarover: ‘Wij delen de mening niet dat de OV-verbindingen tussen onze dorpskernen onder de maat zijn. Maar begrijpen wel de opvatting dat het openbaar vervoer een impuls kan gebruiken. Dat het beter kan onderschrijven wij dus wel .Maar we blijven afhankelijk van de provincie Zuid-Holland.’ Het college uit zich vooral tevreden en schrijft dat er veel wijzigingen zijn aangebracht in het lijnennet en de dienstregelingen en dat bestaande lijnen zijn doorontwikkeld. Met als gevolg dat er een positieve groei heeft plaatsgevonden in zowel de check-in's als in het aantal reizigerskilometers.

Janson vertelt ons in een eerste reactie dat hij een aantal antwoorden wel had verwachten zegt: ‘Er wordt wel veel vrijheid gegeven aan de vervoerder om de lijntjes in te vullen’. Ik wilde het college vooral wakker houden om attent te controleren of gemaakte afspraken wel worden nagekomen. Met name de afgesproken regionale inzet om het rijtijdenvenster op te hogen vind ik erg belangrijk. Wat nieuw is voor mij is dat er klaarblijkelijk gewerkt wordt aan een regionale strategie mobiliteit.’


Ambtelijke communicatie blijft zorgen baren

schimmig n Opnieuw is er onvrede over de manier van communiceren door het college van B&W. De ingevoerde ambtelijke aanpak blijkt niet alleen van invloed op de communicaties met burgers en bedrijfsleven maar er blijken nu ook problemen met de communicatie richting gemeenteraad.

In oktober wenste de fractie van PUUR afschriften te ontvangen van de correspondentie met burgers. Toen ging het om Parallelboulevard, Offem Zuid en een preventief verzoek om handhaving bouwvoorschriften Hotel en Residence Oranje. In december werd dit zelfde verzoek herhaald en aangevuld met vragen over ondersteuning bij tiny house en ook over de huur van een tussenpad aan de Zonnekant. De fractie van PUUR moest ervaren dat de verzoeken niet werden gehonoreerd.

Op de vraag waarom het college niet tot antwoorden in staat bleek komt nu een wat schimmig antwoord:’ Het verzenden van afschriften kan inderdaad beter. Om die reden is een nieuw werkproces opgesteld, die het verstrekken van afschriften moet waarborgen. Met betrekking tot de afschriften van brieven die tot op heden niet aan u zijn toegezonden, wordt op dit moment een inhaalslag gemaakt en alsnog aan u verstrekt.’Waar het ambtelijk misging wordt niet vermeld. Dat het college van goede wil is was al eerder duidelijk. Maar de ambtelijke afwerking van dit soort simpele procedures roept grote vraagtekens op. Want niet alleen het hoogste orgaan van de gemeente wordt door de ambtelijke organisatie niet serieus genomen. Want vanuit de bevolking zijn de klachten over ambtelijke communicatie legio.