De Strandrups zal toch geen ontheffing krijgen voor het strand. | Foto: Thomas Steenvoorden
De Strandrups zal toch geen ontheffing krijgen voor het strand. | Foto: Thomas Steenvoorden Foto: Thomas Stnvrdn

Strand zonder rups

Strandrups n Na bijna drie jaren van onzekerheid en talloze gesprekken met RDW, Ministerie, politie en gemeente leek het rond. De blijdschap bij stichting Outdoor4Disabled was zichtbaar groot toen nog geen twee maanden geleden de strandrups een ontheffing kreeg voor de komende drie jaar.

Maar ook in dit geval blijkt alles niet wat het lijkt te zijn. Het eerdere optimisme bleek nogal voorbarig. In een recente brief aan de gemeente Noordwijk stelt het ministerie dat de strandrups niet op de openbare weg mag rijden. In Noordwijk is het strand gelijk aan de openbare weg.

Het ontbreken van een kenteken is het probleem. Het blijkt onmogelijk om de strandrups wel van een kenteken te voorzien. De wet bijzondere voertuigen geeft daar geen ruimte voor.

De teleurstelling bij het stichtingsbestuur blijkt groot. Vooruitlopend op de aangekondigde badstatus meent men ronduit: ‘Dit is de badplaats Noordwijk, die het keurmerk Kuuroord mag voeren, bepaald onwaardig.

Ook vanuit de bevolking wordt vol ongeloof gereageerd. Op de sociale media, bij maatschappelijke bijeenkomsten en zelfs bij de kassa in de supermarkt gaat het erover. Overal verbazing nu bekend werd dat de succesvolle Strandrups toch in de berging moet blijven.’

De angst die bij de verantwoordelijke instanties en bij de overheden is ontstaan als gevolg van een tragisch ongeval op een spoorwegovergang met de Stint, is een oorzaak van deze nogal overtrokken reacties’, zo wordt algemeen gedacht.

Een woordvoerder meldt: ‘Outdoor4Disabled is ten einde raad door deze ontwikkeling . We onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de honderden mensen die reeds een rit hebben geboekt, alsnog een mooie dag te bezorgen. Zoals het er nu voorstaat zal er een alternatief gevonden moeten worden. Op een andere locatie of wellicht buiten Noordwijk.’

De burgemeester, in dit geval verantwoordelijk woordvoerder, was maandag niet bereikbaar om ons een antwoord te geven op de prangende vraag of Noordwijk inderdaad de enige gemeente in Nederland is die het strand heeft aangemerkt als openbare weg. En of een wijziging daarin dan wel mogelijk of onmogelijk is.