Nieuw

Op een nieuwe manier werken blijkt in het nieuwe Noordwijk ook een nieuwe maar zeer bepalende doelstelling te zijn. Dat werpt tot op heden bepaald geen vruchten af. In tegendeel!

Zelfs de nieuwe keuze voor een nieuwe raadzaal in het nieuwe Noordwijk en op een nieuwe plek wordt met een nieuwe benadering en een voor Noordwijk nieuwe strijdwijze, bepaald niet gemaakt. Het ‘alles moet anders’ zorgt in en buiten de raadzaal in De Zilk, in en buiten het gemeentehuis in Noordwijk en in en buiten het gemeentekantoor in Noordwijkerhout, voor onrust en onvrede. Want ook in de communicatie is alles nieuw. Simpele gesprekken met bestuurders, ik bedoel de leden van het college van B&W, waren in het verleden een groot goed. Iedereen was overtuigd dat dit zinvol kon zijn. Maar het moest met een nieuwe leiding in het nieuwe ambtelijk apparaat op de nieuwe manier. Niks zakelijke gesprekjes met een nieuwe wethouder, niks rechtstreeks contact over een nieuw lokaal initiatief. Eerst bij de nieuwe ambtenaar te biecht, die zijn nieuwe zienswijze via een nieuwe procedure bij de nieuwe wethouder op het fonkelnieuwe bureau via een nieuwe manier van werken wil presenteren. En wie is daar nu verantwoordelijk voor? De nieuwe gemeenteraad? De nieuwe burgemeester? De nieuwe gemeentesecretaris?

Krijgt u het nu ook al een beetje? Dat gevoel van misselijkheid? Het gevoel van ‘genoeg is genoeg’. Oké, ik zal op deze plek het gebruik van ‘nieuw’ tot een minimum beperken en weer de zakelijke benadering kiezen. Deze week was het nieuws het gebrek aan communicatie tussen wethouder en inwoners. De wethouder zou een toezegging hebben gedaan dat hij persoonlijk uitleg zou komen geven. Hij ontkende dat overigens in de raadsvergadering hardnekkig. En ik weet waarom. Toen ik persoonlijk eerder bij B&W aankaartte dat inwoners het als onwenselijk beschouwen dat er geen rechtstreekse contacten mogelijk zijn, antwoordde toenmalig burgemeester Hermans dat we zulke persoonlijke contacten niet meer mogen verwachten. Omdat de nieuwe gemeente Noordwijk, sorry de gemeente Noordwijk, wel meer dan 40.000 inwoners heeft. Mijn trouwe lezers zullen begrijpen dat ik daar met grote verwondering en verontwaardiging op reageerde. Maar vanachter de collegetafel staarden toen een tiental zeer strenge ogen mij aan. Niks telefoonnummer van de burgemeester. Niks op maandagochtend voor de deadline nog even overleg of mijn publicaties gepast zouden zijn. Ik moet zeggen dat mijn persoonlijke relatie met collegeleden inmiddels ouderwets is. Maar gezien de gebeurtenissen bij de Zonnekant kiest het ambtelijk bewind nog steeds voor de nieuwe manier en zit de wethouder in een moeilijk parket.

Ik vermoed dat de wethouder van goede wil is maar dat de nieuwe manier of die nieuwe ambtenaar of de nieuwe gemeentesecretaris zorgen voor dit nieuwe conflict. Ik doe daarom een nieuw voorstel. Vergeet even al het nieuwe en doe voorlopig met alles weer even ouderwets normaal.