Uithuilen en opnieuw beginnen

Daar stond ik in de ondergrondse toiletruimte van het congrescentrum. In de spiegel tegenover mij zag ik een vertwijfeld gezicht, waarop tranen langzaam de weg van ooghoeken naar mondhoeken durfden afleggen. De helwit betegelde sanitaire omgeving deed al even kil aan als de vele honderden lege stoelen in de feestzaal een etage hoger.

Zojuist werden, in een tijdspanne van ruim een uur, de jaarlijkse sportprijzen uitgereikt. In mijn gedachten kwamen de jaren terug waarin 'De Noordwijkse sportverkiezingen' een terugkerend hoogtepunt was. Georganiseerd door een toen nog vitale Noordwijkse Sportraad. Met bestuursleden die niet alleen kans zagen de dreiging van sluiting van het Bollenbad af te wenden, de noodzaak van meer vloeroppervlak voor de binnensport te agenderen, het achterstallig onderhoud bij buitensportverenigingen te laten inlopen maar vooral ook veel Noordwijkse sporters wist te inspireren. Om mee te doen en initiatieven te nemen, waaronder het op de kaart zetten van de Sportverkiezingen, nu 30 jaar geleden. Ik herinnerde mij niet alleen de vele mooie edities in De Wintertuin van het 5 sterrenhotel, met gevarieerde en tot in de details georganiseerde avonden. Waarbij als hoogtepunten de Noordwijkse sportprestaties over het voetlicht werden gebracht. Waar in hun bijzijn vele lokale, nationale en soms internationale kampioenen werden gehuldigd. Waar bekende namen zoals Rinus Michels, Louis van Gaal, Floris Jan Bovelander, Prins Pieter Christiaan van Oranje, Leontien van Moorsel en nog vele anderen de prijzen kwamen uitreiken. Waar gewoon 'de spijkerbroek' als dresscode werd geadviseerd. Al prak de toenmalige nieuwe burgemeester direct al van'het Noordwijkse Sportgala', daarmee de waardering uitend voor de perfecte organisatie en het gevarieerde indrukwekkende programma in die dagen. Maar het was altijd net iets meer. Een dorpsfeest waar het bedrijfsleven, de sportbestuurders alsmede de lokale politici elkaar wilden ontmoeten en waaruit weer vruchtbare samenwerkingen ontstonden. Waarbij ook lokale verenigingen graag een extra steentje bijdroegen, zoals de wervelende demonstraties van turnvereniging DOS en optredens van leerlingen van Kleinkoor en Dansschool John de Boer. Inmiddels dreigt dus ook de Jaarlijkse Noordwijkse Sportverkiezing te verzuipen in de woeste golven van de fusie. De geharmoniseerde Sportraad Noordwijk gooide de handdoek in de ring. De door de oorspronkelijke initiatiefnemers aangeboden ondersteuning werd volkomen genegeerd. De organisatie werd nu in handen gegeven van professionals. Die kozen voor een ander locatie en een opzet die voor de burgemeester nauwelijks de moeite waard moet zijn geweest om vanuit Uitgeest naar Noordwijkerhout te komen. Kom op nieuwe Noordwijkers. Kom op professionals.

Dit moet echt veel en veel beter, want onze Noordwijkse sporters verdienen meer dan zo'n slap aftreksel van wat in de afgelopen 20 jaren door velen als een Sportgala werd betiteld.